Liten pojke med kliande prickar av röda hund. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Sjukdom

Största röda hund-epidemin på 23 år

1:01 min

Förra året utbröt den största röda hund-epidemin i Sverige på 23 år. Normalt sett smittas runt fem personer per år, men 2012 fick 50 personer röda hund och alla samlade till Järna, Södertälje, enligt Smittskyddsinstitutet.

De femtio fall av röda hund koncentrerats till Järna i Södertälje kommun vilket beror på att där finns många antroposofer och skeptiska till det allmänna vaccinationsprogrammet, det säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet till P4 Radio Stockholm.

– Är det så att man har en del av en grupp där man inte vaccinerar sig fullt ut, samlas det fler och fler människor som inte har skydd mot sjukdomen. Och så småning om når man en kritisk gräns när oturen slår till och det kommer in nåt fall i den gruppen och då är det många runt om den personen som då är oskyddade och som kan få sjukdomen.

Hur farligt är det att smittas av Röda hund?

– Det är en lurig sjukdom. Smittas man som barn blir man inte så jättesjuk i de flesta fall. Men får man den under en graviditet så är det en väldigt stor risk att fostret skadas väldigt allvarligt. Det är framför allt därför vi vaccinerar mot den här sjukdomen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista