Stockholm

Rektorn för Handelshögskolan tvingas sluta

Rektorn för Handelshögskolan i Stockholm, Rolf Wolff, tvingas sluta. Wolff hamnade i blåsväder i samband med att chefen för skolans chefsutbildningsföretag, IFL, sparkades efter att det blivit känt att han ägnat sig åt insideraffärer.

Tidningen Dagens Industri har i en rad artiklar bland annat avslöjat att rektorn Rolf Wolff ska ha känt till Justin Jenks affärer. Dessutom ska Wolffs cv ha innehållit en rad felaktigheter, enligt tidningen.

Justin Jenk rekryterades av Rolf Wolff i höstas som vd för Handelshögskolans dotterbolag IFL. Skolans styrelse informerades aldrig om att Justin Jenk dömts för insiderbrott i Grekland och att ett bolag där han var vd har dömts till mångmiljonböter för brott mot EU:s konkurrensregler.

Enligt Dagens Industri mörkade Wolff sin kännedom om Jenks insiderbrott och stoppade även en närmare granskning av Jenk när han utsåg denne till vd.

Enligt Handels ordförande Erik Åsbrink har styrelsen träffat en överenskommelse gemensamt med Rolf Wolff om att han lämnar sin tjänst som rektor.

– Bakgrunden är att vi har funnit att det inte har fungerat som det var tänkt, och efter ingående diskussioner med Rolf har vi kommit fram till den här slutsatsen gemensamt.

Åsbrink vill inte gå in på några detaljer om vad det är som inte har fungerat. Han vill heller inte kommentera uppgifterna om Wolffs agerande i samband med tillsättandet av Justin Jenk som vd för dotterbolaget

-Jag vill inte gå in på enskildheter, det är den här slutsatsen vi har kommit fram till, vi har en överenskommelse och den ska vi hålla oss till.

Ny tillförordnad rektor blir Karl-Olof Hammarkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista