John Martin intervjuas i Musikplats Stockholm. Foto: Ola Gäverth/Sveriges Radio
John Martin intervjuas i Musikplats Stockholm. Foto: Ola Gäverth/Sveriges Radio
Exklusivt Musikplats Stockholm

Rösten bakom Swedish House Mafia - John Martin bröt tystnaden i Musikplats Stockholm

Hela intervjun med John Martin
17 min

Den 31-årige sångaren John Martin Lindström från Stockholm tog Swedish House Mafia till världstoppen med låtar som ”Don’t You Worry Child” och ”Save The World”. I Musikplats Stockholm sändes den första intervjun där man kunde höra den anonyme världsstjärnan berätta.

 - Självklart är det roligt att John Martin valde att bryta tystnaden i Musikplats Stockholm, säger programledaren och producenten Fredrik Eliasson.

Trots att hans röst hörts över hela världen i flera år är det relativt få som vet vem sångaren John Martin är. I den unika intervjun berättar John Martin Lindström om resan från rockdrömmar i södra Stockholm till att vara en av de mest efterfrågade artisterna i världen. På bara några år har hela hans liv förändrats. Det började med att han träffade Sebastian Ingrosso från Swedish House Mafia i en studio i Skärmarbrink.

– Jag är en vanlig kille, uppväxt i Hägersten. Jag började tidigt lyssna på rock, Jim Morrison var en av mina första idoler och sedan kom Nirvana. Jag skrev och sjöng i ett band och vi spelade runt på alla möjliga klubbar i stan, berättar John Martin i den exklusiva intervjun.

Efter alla år med rockmusik drogs John Martin mot nya inspirationskällor. Han började intressera sig för elektronisk dansmusik med hårda beats.

– I den elektroniska klubbmusiken hittade jag samma känsla som jag fann i rocken som ung. Den tog tag i mig. En dag mötte jag Sebastian Ingrosso från SHM som höll på med det där och jag och min låtskrivarkompis Micael Zitron presenterade några låtidéer. Sedan dröjde det inte länge innan vi spelade in ”Save The World”.

John Martin står inte bara som sångare på några av de största hittarna världen hört på senare år. Han är också med som låtskrivare, bland annat på Swedish House Mafias ”Don’t You Worry Child” och Aviciis ”Fade Into Darkness”. Det gäller också senaste singeln ”Reload” med honom, Sebastian Ingrosso och Tommy Trash.

 – Att skriva är jätteviktigt för mig. Jag och Micael Zitron letar alltid efter träffen på vår ”gråtnerv” när vi skriver. Det måste kännas. Jag tror att den vemodiga känslan i sång och text i kombination med partymusiken ger en speciell effekt. Det kan vara en av anledningarna till att ”Don’t You Worry Child” blev en så stor hit.

 Att ha haft en så central roll i allt som hänt runt Swedish House Mafia samtidigt som han varit en doldis i bakgrunden har varit ett medvetet val.  

 – Det har varit jävligt skönt. Jag har kunnat fokusera på det egna låtskrivande i lugn och ro, på mitt album som kommer framöver.  På det här sättet har jag inte behövt kasta mig ut i orkanen, berättar John Martin i intervjun. Enligt de nuvarande planerna kommer hans första singeln helt i eget namn släppas efter sommaren.

Allt om Musikplats Stockholm hittar du här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".