Arbetsmarknad

Sysselsättningen ökar - men även arbetslösheten

Antalet sysselsatta i Stockholms län ökade under det första kvartalet i år med nästan 23 000 personer, jämfört med första kvartalet förra året. Stockholmsregionen stod därmed för 60 procent av rikets totala sysselsättningstillväxt. Det framgår av det senaste nyhetsbrevet "Läget i länet - arbetsmarknad och ekonomi" som Länsstyrelsen publicerar i dag.

Det är framför allt i Stockholms stad som sysselsättningen har ökat. Samtidigt har även arbetslösheten ökat i Stockholms län med nästan 10 000 personer.

– Ökad sysselsättning brukar i normalfallet också innebära minskad arbetslöshet men under vissa förutsättningar kan grupperna ibland utvecklas åt samma håll. En del av arbetslöshetsökningen kan förklaras genom en nettoökning av antalet arbetslösa som är heltidsstuderande, säger länsstyrelsens analytiker Per Bark.

Sammantaget är det i dag 85 000 arbetslösa personer i Stockholms län, eller 7,1 procent, vilket kan jämföras med 9 procent för riket i övrigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".