Arkivfoto: Jessica Gow /Scanpix.
RINKEBY-KISTA

Caring Dads i Rinkeby-Kista behandlar våldsutövande pappor

"De tycker att de fått bättre relation till sina barn"
1:38 min

Kommuner i landet måste bli mycket bättre på att erbjuda behandlingar åt våldsamma män, anser regeringens utredare Carin Götblad. På behandlingshemmet Caring Dads i Rinkeby Kista riktar man sig speciellt till målgruppen våldsutövande pappor.

– Om det är så att man känner sig osäker på om man gått över gränsen som förälder. Om man uppfattar att människor blir rädd för en om man blir arg, så tror jag att det här eller jag vet, att det är ett jättebra program att gå, säger kursledare Micke Jahn, Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

När Socialstyrelsen gjorde en kartläggning för två år sedan hittade de sammanlagt 64 mottagningar för våldsamma män i landet.

Men mot bakgrund av att det förra året anmäldes över 14.000 fall av grov kvinnofridskränkning och misshandel av kvinnor i nära relationer så borde de här mottagningarna vara många fler. Det anser Carin Götblad som är regeringens utredare och dessutom Nationell samordnare för arbetet mot våld i nära relationer.

– Det finns kommuner som är duktiga på det, och jobbar med det, men de allra flesta har ingenting att erbjuda. Och många av dem som har bra mansmottagningar vågar inte göra reklam för dem så att säga, för de kan inte ta emot alla de män som hör av sig, säger Carin Götblad.

Under den behandling som ges i Rinkeby-Kista träffas männen 17 gånger i grupp. De får prata om sin bakgrund och relation med sin egen pappa, och man diskuterar hur våld i familjen påverkar barn. Och Micke Jahn säger att de som gått behandlingen ofta är mycket nöjda.

– De tycker själva att de fått en bättre relation till sina barn, det ser sina barn på ett nytt sätt, ser dem, lyssnar på dem, och känner sig nöjda med att de tar sig tid med barnen. De säger att de blivit mycket bättre fäder, säger kursledare Micke Jahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".