Susanne Tengberg. Foto: Anna-Karin Ivarsson/Sveriges Radio

Arbetslöshet stort problem i Husby

Det är allvarligt att ungdomar står utanför samhället
1:37 min

Den öppna arbetslösheten i Husby på Järvafältet i Stockholm är nästan tre gånger så hög som snittet för övriga Stockholm. Det visar statistik från Stockholms stad.

För en tid sedan utbröt det oroligheter i stadsdelen med stenkastning mot polis och räddningstjänst, och Susanne Tengberg, chef för förebyggande ungdomsinsatser i Rinkeby / Kista stadsdelsnämnd tror att det bland annat är den stora arbetslösheten som gör människor frustrerade.
– Ungdomar som står utanför samhället, det får man ta på allvar, men det finns en stor grupp ungdomar som inte gått på gymnasiet och de har inte stora chanser på arbetsmarknaden, säger Susanne Tengberg,

Det som nämndes i debatten under den vecka som det var oroligt i flera av Stockholms förorter, bland annat runt Järvafältet, var att arbetslösheten är högre i dom områdena än i andra delar av Stockholm. Och det stämmer enligt Stockholms egen statistik

När det gäller ungdomar i åldrarna 20 till 24 år var den öppna arbetslösheten i Husby nästan åtta procent i slutet av förra året. Bland samma åldersgrupp i resten av staden låg den i snitt på drygt 3 procent. Susanne Tengberg säger att det görs satsningar på jobb för unga runt Järvafältet.
– Vi gör en jättefin och stor satsning på sommarjobb för yngre ungdomar, jag tror vi också måste göra det för äldre ungdomar eftersom de inte kommit ut på arbetsmarknaden av egen kraft, säger Susanne Tengberg.

På jobbtorg ungdom i Kista träffar vi en ung man som vill vara anonym. Han är där och söker jobb efter att ha varit arbetslös i sju månader.
– Jag kan se mig göra vad som helst egentligen, och egentligen skulle jag tappat hoppet som de andra men det har jag inte gjort för jag är en religiös person, och jag tror att om jag gör gott så kommer jag få gott i slutänden, säger han.

Så hade du inte haft din tro så kunde du varit ute och kasta sen?
– Javisst för om man tappar hoppet, som är det sista man har så kan man göra vad som helst, och säga vad har jag att leva för, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".