Malin Palmkvist på Söderortspolisens djurgrupp och Birgitta Onsén med sin hund. Foto: Björn Lindberg/SR
STOCKHOLM

Polisen söker tips om dödad hund

"Jag såg ett kadaver"
4:24 min

En hund har hittats död i ett skogsparti i Hägersten i Stockholm — samma plats som en hund torterades, dödades och hängdes upp i ett träd för två år sen. Skador på hunden som hittades i söndags gör att polisen misstänker brott. Nu söks vittnen.

Birgitta Onsén var den som upptäckte hunden ligga i skogen, ganska nära en fotbollsplan i Solberga.

– Jag var ute och promenerade med mig egen hund och gick lite avsides och hittade hunden liggandes här. Jag såg ett kadaver, en kladdig stackars hund som hade legat flera dagar.

Såg du några yttre skador?

– Ja, den hade tydligen varit hos veterinär för den hade ett plåster på ena frambenet och sen var det stora skador i nacken.

Vad tänkte du när du såg hunden?

– Det var förfärligt, det skulle vem som helst ha tyckt.

Hunden som hittades död i söndags hade skador på nacken och på bakben och beskrivs av Birgitta Onsén som en schnauzerliknade, mörkgrå hund. Intill hunden låg en röd handduk som kan ha använts för att dumpa hunden i skogspartiet.

Hunden ska nu skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Där ska man undersöka hur hunden dött, vilka skador den har, vilken ras det var och hur gammal den är. Hundens ägare har polisen inte lyckats komma i kontakt med.

– Den saknade halsband och chip, säger Malin Palmkvist på Söderortspolisens djurgrupp.

Det här är inte första gången som en hund hittas död i området. På samma plats hittades en svårt torterad hund för två år sen, hängades i ett träd. En man dömdes för djurplågeri efter händelsen, och enligt Söderortspolisen är det oklart om det finns nån koppling mellan fallen.

– Men vi utreder det som ett brott tills motsatsen är bevisad, säger Malin Palmkvist på Söderortspolisens djurgrupp.

Söderortspolisen söker nu personer som kan ge tips om händelsen — någon som sett något misstänkt, eller som möjligen sett någon bära omkring på en röd handduk.

– Vad som helst som kan ge oss någon information om hur hunden hamnat där, säger Malin Palmkvist.

Helen Ling
helen.ling@sverigesradio.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".