Martin Sahlin, ordförande för SSCO. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio
STOCKHOLM

Studenter välkomnar planer på fler bostäder

"Inte bara ett politikerutspel"
5:33 min

Fler studenter ska få tak över huvudet. Det här ett löfte som politiker gett tidigare, men som den här gången ser ut att faktiskt kunna bli verklighet. Stockholms Studentkårers Centralorganisation, SSCO, ser med glädje på planerna att bygga 6 000 nya bostäder för länets studenter.

80 000 studenter, men bara 12 500 studentbostäder. Så det verkligheten ut idag för de som kommer till Stockholm för att studera.

2010 lovade Stockholms stads finansborgarråd, Sten Nordin (M), att det här skulle ändras − att fler studentbostäder skulle byggas. Men det löftet har inte uppfyllts.

Idag kom han alltså med ett liknande löfte. 6 000 studentlägenheter ska byggas i länet de kommande fyra åren, i anslutning till lärosätena. Det skulle innebära att antalet studentbostäder ökar med nästan 50 procent och att kötiden för att få en bostad skulle minska från två år till en termin.

Men kommer löftet hållas den här gången? Svaret på den frågan är ja, säger Sten Nordin (M) själv.

– Nu har vi verkligen konkreka planera, vi har antagna detaljplaner i Stockholms stad och med den här debattartikeln har alla "comittat" sig till att genomföra det här till 2017.

Men kan du garantera att det här verkligen blir av?

– Ja, det kan jag.

Stockholms Studentkårers Centralorganisation, SSCO, tycker att bostadsbyggandet har tagit alldeles för lång tid. Idag är det en djungel som väntar den som tänker börja plugga i Stockholm. Man får räkna med att sova på vänners soffor, dela rum med kamrater och flytta runt ofta.

SSCO:s ordförande Martin Sahlin känner sig ändå hoppfull om att det faktiskt ska gå från ord till handling den här gången.

– Så många av de viktiga aktörerna är med. Det är inte bara ett politikerutspel.

Bostadssatsningen är ett samarbete mellan ett antal kommuner i länet, länsstyrelsen, landstinget, bostadsbolag och flera skolor.

– Det här är viktigt steg på vägen, säger Martin Sahlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".