1 av 3
Sopbranden riskerar att förstöra kunglig bröllopsstämning. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
2 av 3
Röken sprider sig från branden på Hagbytippen. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio
3 av 3
Röken stiger upp från branden på Hagbytippen. Foto: Maud Johansson/Sveriges Radio
TÄBY

Lukt från sopbrand kan störa bröllopsstämning

Rökutveckling från tipp kan påverka prinsessbröllopet
0:32 min

Branden på Hagbytippen i Täby är svårsläckt och räddningstjänsten har problem med vattentillförseln. Om branden inte släcks riskerar Stockholm att svepas in i soplukt under lördagens prinsessbröllop.

– Vi vill inte att det här ska påverka staden så att det luktar grovsopsbrand , och att Stockholm är insvept i ett dimsjok av sopor när prominenta gäster anländer fredag eftermiddag, och framför allt inte på lördag, säger Roger Steffen, operativ chef på Storstockholms räddningscentral.

Återvinningscentralen ligger i närheten av Täby kyrkby och det är rökutveckling från tippen.

Från branden sprider sig rök, som enligt räddningstjänsten har känts av i bland annat Sundbyberg, Solna och på Kungsholmen. Räddningstjänsten har problem med vattentillförselsen, och det är oklart när branden kan vara släckt.

– Det brinner rätt kraftfullt och när vi kan inte ha kontinuerlig vattenbegjutning på de här grovsoporna som brinner. Vattenpostnätet är alldeles för klent för det här.

Eftersom vattentillförseln avbryts med jämna mellanrum går det heller inte att få kontroll på branden. Nu har räddningstjänsten kallat på hjälp från Försvarsmakten.

– Vi har fått löfte om att de kan bistå med helikopter så att vi kan vattenbomba elden. Den ska lämna Kallax i Luleå i morgon bitti, så att den kan vara i Stockholm vid lunchtid.

Långt efter midnatt brinner det fortfarande. För att kunna släcka elden har räddningstjänsten tankbilar på plats, varav en är lånad från Arlanda.

Enligt räddningstjänsten beräknas släckningsarbetet pågå under hela natten.

Det är en stor avfallshög med grovsopor som brinner. De måste enligt räddningstjänsten dras ut med lastmaskiner och lämpas runt för att få bort.

Rökutvecklingen från tippen väntas hålla i sig. Känsliga personer i närheten rekommenderas att hålla dörrar, fönster och ventilation stängda. Enligt räddningstjänsten handlar det dock inte om giftig rök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".