Erik Ullenhag intervjuas av Anders Hildemar Ohlsson. Foto: Mats Rundbladh/Sveriges Radio
Stockholm

DO ska förbereda flytt till Järvafältet

Myndigheten Diskriminieringsombudsmannen, DO, med sina runt 100 anställda ska flyttas till antingen Tensta eller Rinkeby. Regeringen har gett myndigheten i uppdrag att förbereda en flytt och enligt integrationsminister Erik Ullenhag (FP) är det ett led i arbetet för att lyfta de mest utsatta stadsdelarna och skapa fler jobb. Erik Ullenhag säger att fler jobb var ett önskemål som kom fram när han flyttade ut sig själv och sitt departement till området under en vecka förra våren.

– Då fick jag en helt annan, fördjupad, kunskap om en stadsdel. Det fanns tre saker man brukade ta upp. Det första var tryggheten, det andra var jobben och just det faktum att för mycket saker har lämnat de här stadsdelarna, och det tredje var skolan, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

– På temat att man det för mycket som man uppfattar har lämnat, så är en del att flytta ut en myndighet. Det löser inte hela stadsdelens utmaning, men det kan bidra till en mer positiv utveckling.

Du säger att det här är ett sätt att skapa nya arbetstillfällen i utsatta förorter, men inte är det så att DO kommer att rekrytera i Rinkeby eller Tensta, personalen flyttar väl med från Torsgatan?

– Personalen flyttar självklart med, men det som sker du har arbetsplats på plats, är att du får möjlighet till kringservice, lunchrestauranger och annat.

– Det som också sker är att vi från regeringens sida kommer att införa nystartzoner, det vill säga göra det billigare för företag som anställer och förlägger sin verksamhet i stadsdelar som Rinkeby och Tensta, säger Erik Ullenhag.

– Kombinationen av att staten visar att vi bedriver verksamhet härifrån, med att göra det billigare att anställa och driva verksamhet för företag där, kan leda till att vi får också fler jobb på plats och fler arbetsplatser på plats, säger Erik Ullenhag.

Stockholms stads politiska ledning välkomnar förslaget. Finansborgarrådet, moderaten Sten Nordin, och skolborgarrådet, folkpartisten Lotta Edholm, skriver i ett pressmeddelande att DO skulle kunna ta plats i Bredbyskolans nuvarande lokaler i Rinkeby. De ska nu undersöka om skolan kan omvandlas till kontor för Diskrimineringsombudsmannen.

Till sommaren stänger Bredbyskolan, och lokalerna kan anpassas för att hysa Diskrimineringsombudsmannen, skriver Sten Nordin och Lotta Edholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".