S i Botkyrka har inte bestämt hur de ska ställa sig till kravet på folkomröstning, säger Jens Sjöström. Foto: Hans Alm
Botkyrka

Politisk förvirring i Botkyrka kommun

S tvekar om folkomröstning
1:57 min

Det är fortfarande synnerligen oklart om det blir någon folkomröstning i Botkyrka om försäljningen av 1300 kommunägda lägenheter i Alby. Socialdemokraterna har tidigare sagt nej till folkomröstning, men under onsdagen sa kommunstyrelsens vice ordförande Jens Sjöström att partiet inte har bestämt sig.

– Valnämnden håller just nu på att räkna alla namnen och kontrollera alla namnen. Efter det så vet vi om det är ett folkinitiativ eller inte. Folkinitiativ kallas det när det är tillräckligt många namn och frågan går in till kommunfullmäktige. Och då tar vi ställning till själva sakfrågan, ska vi ha en folkomröstning, ska vi inte, säger Jens Sjöström (S).

– Och då kommer även vårt parti att ha ett medlemsmöte för att diskutera utifrån om det finns tillräckligt många namn. Hur gör vi, ska vi gå med på en folkomröstning eller inte. Så att frågan i vårt parti är inte slutligen avgjord.

Så ni har inte bestämt er för att rösta emot folkomröstning?

– Frågan är inte slutligen avgjord i vårt parti och den kommer våra medlemmar i demokratisk ordning att ta ställning till, säger Jens Sjöström (S).

Jens Sjöström, socialdemokrat i Botkyrka, säger alltså nu att partiet inte har bestämt sig för om det ska säga ja eller nej till folkomröstning om att sälja Botkyrkabyggens lägenheter på Albyberget.

Det uttalandet gör att frågan idag blivit ännu mer oklar.

För att det ska bli en folkomröstning krävs två saker - att tillräckligt många av de namnunderskrifter som samlats in blir godkända. Det vill säga att det är personer som verkligen har rösträtt i Botkyrka. Det avgör kommunens valnämnd imorgon.

Om det blir ja där krävs att minst 21 politiker i kommunfullmäktige säger ja när frågan kommer upp där den 26 juni.

Igår kunde vi berätta att minst fem moderater sagt att de ska gå emot partilinjen och rösta för en folkomröstning.

Kravet på folkomröstning stöds också av Vänsterpartiet, Tullingepartiet, Botkyrkapartiet och Sverigedemokraterna.

Det blir tillsammans 20 ledamöter, det fattas alltså en röst i fullmäktige.

Men miljöpartiet har ännu inte bestämt sig - de diskuterar frågan på ett möte på onsdagkvällen. Deras fyra röster kan komma att avgöra, men även om de skulle säga nej så kan frågan ändras igen sedan Jens Sjöström nu meddelat att Socialdemokraterna inte har bestämt sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".