Lagbok: Foto: Jessica Gow/Scanpix

HD: Fingrar i underliv var våldtäkt

"En utpräglad sexuell handling"
1:06 min

Högsta Domstolen ändrar nu Svea Hovrätts dom i ett uppmärksammat fall där en man efter våld och hot upp fingrarna i sin dåvarande flickväns underliv för att kontrollera om hon varit otrogen.

– Jag har pratat med min klient lite kort, och han är väldigt bedrövad och tar det här hårt, säger killens advokat Martin Karlsson.

Fallet har kallats för otrohetskollen. En kille körde med våld upp sina fingrar i sin flickväns underliv för att se om hon varit otrogen.

Mannen, som är 28 år gammal, dömdes i tingsrätten för våldtäkt. Men domen överklagades till hovrätten som istället sa att det rörde sig om olaga tvång och att det inte var en sexuell handling.

För att klargöra om det varit sexuellt eller inte överklagades domen till Högsta domstolen, som idag bestämde att det var en våldtäkt. Handlingen har en påtaglig sexuell prägel som är ägnad att kränka hennes sexuella integritet. Det är därför fråga om en straffbar sexuell handling, skriver HD i ett pressmeddelande.

– Jag menar att de kommit till ett felaktigt beslut. Sen kan ju jag ha en viss förståelse för att man bedömer det som en sexuell handling, men att man bedömer det som våldtäkt tycker jag är felaktigt, säger Martin Karlsson.

Något straff för killen bestämde inte Högsta domstolen. Istället skickas resultatet tillbaks till hovrätten som ska besluta om fallet igen, utifrån att de nu vet att det rört sig om en våldtäkt.

Och tjejens advokat, Marianne Jargenius, säger att hon självklart är nöjd med beslutet:
– Det här är ju en utpräglad sexuell handling av en oerhört kränkande natur.

Så här resonerade domstolarna:

- HD tog upp fallet eftersom det kan vara av betydelse för den fortsatta rättstillämpningen och beslutet är alltså vägledande för landets domstolar.

- När Svea hovrätt friade mannen från våldtäkt var det bland annat med motiveringen att en sexuell handling enligt brottsbalken karaktäriseras av att "gärningsmannen utnyttjar offrets kropp som ett hjälpmedel för att bereda sig själv sexuell tillfredsställelse".

- När HD underkänner hovrättens resonemang är det bland annat med motiveringen att det är en sexuell handling att föra upp "fingrar eller föremål i en kvinnas underliv. Avsikten med handlingen saknar betydelse", enligt HD:s tolkning av lagen.

- Att den sexuella handlingen ska ses som våldtäkt beror på att mannen använt våld och hot när han "grävt runt" i kvinnans underliv, skriver HD i domen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".