Stockholms tingsrätt. Foto. JOHAN NILSSON / SCANPIX
Stockholm

Sex tonårspojkar döms för våldtäkt och försök till våldtäkt mot en 15-årig flicka

Idag dömdes sex tonårspojkar till ungdomsvård efter att en 15-årig flicka våldtagits i Tensta i Stockholm. Fem av pojkarna döms för grov våldtäkt och en för försök till grov våldtäkt.

Det var i mars som den 15-åriga flickan i samband med en fest i Tensta blev våldtagen av fem pojkar och ytterligare en pojke gjorde ett försök.

Killarna turades om att ha samlag med flickan i en av pojkarnas sovrum i sin mammas lägenhet. Mamman och andra familjemedlemmar var inte hemma vid tillfället.

Fem av tonårskillarna döms av Solna tingsrätt för grov våldtäkt och en sjätte för försök till grov våldtäkt.

Två av pojkarna är bara 15 år gamla och den äldsta 17.

Fyra av de fem våldtäktsdömda pojkarna har erkänt att de haft samlag med flickan vid tillfället, men förnekar brott.

Den som förnekar allt är den 16-åring som pekas ut som den som varit drivande. Han ska under kvällen ha delat ut kondomer till de andra killarna.

Tingsrätten anser att lagen ger stöd för att döma i stort sett enbart på flickans uppgifter. I domslutet står att eftersom hon "lämnat en sammanhängande, lång och relativt detaljrik berättelse" som inte innehåller "några motsägelser eller inslag som framstår som oförklarliga", sk.

Samliga ska förutom ungdomvård också betala skadestånd till den 15-åriga flicka. Fem av sex pojkar döms också till över 100 timmars ungdomstjänst vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".