Stockholm

Förpackningsindustrin: "Vi struntar inte i skärgården"

"Vi har återvinning där det är befogat"
1:38 min

På många öar i skärgården är det svårt att återvinna sopor som t ex glas och Skärgårdsstiftelsen menar att förpackningsindustrin struntar i skärgården. Annika Dahlberg från Förpackningsindustrin, FTI, som har ansvar för att samla in bland annat glas, säger att det inte är miljövänligt att åka ut till alla öar för att samla in tomflaskor.

- Det är inte miljömässigt försvarbart att åka båt ut till alla öar och samla in t ex glas. Då kan ju dom som åker dit ta med sig glaset hem igen istället, säger Annika Dahlberg.

Skärgårdsstiftelsen tycker att glasåtervinningen i skärgården fungerar för dåligt. På många öar finns det ingenstans att lägga t ex glas än tillsammans med dom vanliga soporna. För dåligt tycker Cecilia Wibjörn på skärgårdsstiftelsen:

- Förpackningsindustrin uppnår sina miljömål på fastlandet och då struntar man i skärgården, säger Cecilia Wibjörn.

Men Annika Dahlberg från FTI håller inte med om att dom struntar i skärgården utan menar att man har återvinning där det är befogat:

- Finns det en affär på en ö där man kan handla t ex glasflaskor så ska man också kunna lämna tillbaka dom för återvinning där, säger Annika Dahlberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".