Ett 30-tal personer demonstrerade vid Södersjukhuset. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
STOCKHOLM

Gratis bussturer ställs in efter protester

"Protesterar mot fackens monopol"
3:51 min

Fria Moderata Studentförbundet bjöd idag på skjuts i minibussar i protest mot den pågående busstrejken. Men efter starka reaktioner upphörde bussturerna.

Fria Moderata Studentförbundet ordnade idag gratis skjuts mellan Karolinska och Södersjukhuset i Stockholm. I två minibussar åkte man runt och plockade upp folk som ville lifta, i protest mot strejken och vad förbundet kallar bussförarnas "orimliga krav".

– Vi vill hjälpa dom som vill ta sig dit de ska, men också markera mot den särställning som facken har, sa Alexandra Ivanov, förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet.

Men är inte det här rent strejkbryteri, att köra buss när folk strejkar?

– Det är inte bara en rättighet att strejka, det är även en rättighetatt bryta mot den strejken. Det är en roll vi gärna tar på oss.

Men rent formellt, lagligt, kan ni hamna i finkan?

– Nej, jag har kollat lite på det här och jag hoppas att så inte är fallen. Men jag tar risken just i det här fallet, sa Alexandra Ivanov.

Fria Moderata Studentförbundets agerande, att köra runt passagerare gratis med minibussar, fick snabbt många att reagera.

Vid Södersjukhuset i Stockholm, dit busslassen åkte och vände, samlades folk i protest.

– Jag såg att de hade startat en strejkbrytarbuss och då blev jag upprörd för jag tycker att man ska acceptera de regler och normer som finns på arbetsmarknaden, säger Peter Flensburg som startade en Facebookgrupp när han fick höra nyheten.

– De accepterar inte arbetsmarknadens partner, och det är hårresande!

Han, och ett 30-tal personer, höll upp plakat med texten "Stoppa strejkbrytarna, allt stöd åt de strejkande". Men någon buss kom aldrig.

Under eftermiddagen bestämde Fria Moderata Studentförbundet att sluta skjutsa folk i sina minibussar.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sverigesradio.se

Anders Hildemar Ohlsson
anders.Ohlsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".