Torsten Berglund, utredare på Smittskyddsinstitutet. Foto: Sara Kinberg / Sveriges Radio.
STOCKHOLM

Nu kan du hiv-testa dig på klubben

Slipper sjukvårdens höga trösklar
2:01 min

Om du ska ut och klubba i Stockholm i sommar kan du också passa på att testa dig för hiv. Smittskyddsinstitutet genomför just nu en studie i klubbmiljö.

– De som har haft en risk att smittas av hiv kan testa sig enkelt, utan sjukvårdens höga trösklar, säger Torsten Berglund, utredare på Smittskyddsinstitutet.

Med stöd från EU driver Smittskyddsinstitutet en studie tillsammans med 13 andra länder i Europa. Studien går bland annat ut på att erbjuda anonyma hiv-tester på gayklubbar runtom i Stockholm.

– Ur ett svenskt perspektiv är män som har sex med män en viktig målgrupp. Den gruppen står för över hälften av smittofallen varje år, säger Berglund.

Förutom att erbjuda anonyma hiv-tester vill man främst undersöka hur stort intresse det finns för att testa sig på andra ställen än inom sjukvården.

Att göra hiv-tester i klubbmiljö ser inte Torsten Berglund som något problem, men säger att alkoholen kan ställa till det.
– Det är några frågor i en enkät som man svarar på, och man måste vara så pass nykter att man vet vad man gör.

De som ställer upp och genomför testet på krogen får en kod som gör att de efter en vecka kan få veta svaret på testet via Södersjukhuset i Stockholm.

Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande på RFSL, tycker att studien och klubbmiljön är en bra idé.
– Vi är positiva för att vi hoppas att undersökningen ska ge oss data som vi inte haft förut. Till exempel om hur mörkertalen ser ut, det vill säga hur många som faktiskt vet om de bär på en hiv-diagnos eller inte.

Studien gör att Smittskyddsinstitutet kan jämföra resultat mellan olika europeiska länder och tillsammans utveckla förebyggande insatser mot hiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".