Stockholm

Hård kritik mot Stockholms överförmyndarnämnd

Kritik mot överförmyndarnämnden
0:51 min

Stockholms överförmyndarnämnd får hård kritik av stadens revisionskontor. Kritiken gäller bland annat att kontrollen av gode män brister, att nämnden bara svarar på var femte telefonsamtal och att handlingar inte registreras på rätt sätt. Det är allvarliga brister som kan äventyra medborgarnas säkerhet, säger revisor Thomas Bonell.

– Det är ju självklart att det är allvarligt. De är ju utsatta, de personer som har god man och det handlar ju också om personer som är minderåriga. Vi har ju exempelvis ensamkommande flyktingar som också har god man.

På vilket sätt skulle en medborgare kunna råka illa ut på grund av det här?

– Det kan ju vara så att man har svårt att få kontakt med nämnden eller förvaltningen om det är någon som har behov av god man. Sedan är det ju också det här med posthanteringen och diarieföringen, om det till exempel skulle komma in ett klagomål, då är det viktigt att man följer lagstiftningen så att man registrerar alla handlingar.

Överförmyndarnämnden har ansvar bland annat för att utse gode män och förmyndare. Nu har verksamheten granskat av revisionskontoret, som ger kritik på nästan alla granskade punkter.

Det gäller bland annat att kontrollen av gode män inte är tillräcklig och att klagomål och andra handlingar som kommer in inte registreras på rätt sätt. Nämnden får också kritik för att den är svar att få kontakt med, de svarar bara på vart femte telefonsamtal.

Nu har politikerna i Överförmyndarnämnden sommaren på sig för att svara på kritiken, svaret ska vara inne senast den 9 september.

– Det är ju allvarlig kritik men jag tror att det finns en hög grad av medvetenhet också om det här. Det är ju någonting som vi fick signaler om när vi gjorde den här granskningen. Man jobbar för att förändra det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".