Jan-Emanuel Johansson. Foto: Jenny Pettersson / SR Gotland

Villkorlig dom och dagsböter för Jan Emanuel Johansson

Förre riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson dömdes i dag av Gotlands tingsrätt till 180 dagsböter och villkorlig dom för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Ytterligare en åtalad döms till samhällstjänst 160 timmar, vilket motsvarar 6 månaders fängelse. Den tredje åtalade döms till villkorlig dom och 90 dagsböter.

Jan Emanuel Johansson var ordinarie riksdagsledamot för Socialdemokraterna 2002-2006. Vid sidan om politiken har han startat flera bolag, bland annat en vårdkoncern med ungdomshem. När Johansson sålde en stor del av sina bolag 2010 gjorde han en vinst på närmare en kvarts miljard kronor.

Jan Emanuel Johanssons advokat Thomas Bodström säger till P4 Extra.

– Det viktigaste är att han är frikänd från alla de felaktiga anklagelser om brott och det andra är det fastslaget är att han inte gjort ett medvetet fel. Jan Emanuel kan ingenting om bokföring så han har anlitat extern personal och haft fullt förtroende för att de har handlagt det på rätt sätt

– Vad säger han själv om domen?

– Han är förstås besviken att han dömdes för bokföringsbrott. Men han tycker det är bra att det är fastslaget att han inte gjort något medvetet fel.

– Kommer ni överklaga domen?

– Jag tycker den borde överklagas, säger Thomas Bodström, sen är det Jan Emanuels som bestämmer i slutändan. Det är jobbigt med all uppmärksamhet och så vidare. Nu är det ju slarv i bokföringen kvar och det är ju något helt annat än det han det han anklagats av tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".