Lyktstolparna är i vägen för cyklisterna. Foto: Otto Marand/SR
Stockholm

Ny cykelbana byggs om - stor olycksrisk för cyklister

Cyklist: "otroligt korkad lösning"
1:30 min

En helt ny cykelbana nära Stockholms universitet är inte säker för cyklisterna. Flera lyktstolpar har placerats i cykelfältet. Det blev fel, säger trafikverket, som nu måste bygga om den splitternya cykelbanan.

Marcus Wileen som ofta passerar platsen är förvånad över utformningen.

– Man har kanske 30 till 40 centimeter kvar när man passerar stolpen och det funkar kanske när man är ensam på vägen. Men på mornarna är risken stor att man kör in i en stolpe eller i mötande trafik.

Han fortsätter:

– Det är ett mysterium att man kan göra en sådan här otroligt korkad lösning faktiskt.

Det är i samband med bygget av norra länken som gång- och cykelbanan fått en delvis ny dragning. Och på några hundra meter har lyktstolparna placerat i fältet för cyklister - Åse Malm trafikverket om situationen.

– Det är lite tråkigt att det blivit så här. Det har blivit fel helt enkelt och vi upptäckte inte det innan det blivit byggt, säger Åse Malm.

Till en början har Trafikverket klätt in stolparna för att skydda cyklisterna - och även linjerna kommer att fräsas bort för att ge mer utrymme. På lite längre sikt kommer cykelbanan att byggas om och breddas, enligt Åse Malm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".