AIK

AIK fick 12 miljoner från misstänkta bedrägerier

"Det borde jag känna till, men nej det gör jag inte"
2:03 min

P4 Radio Stockholm kan idag avslöja att fotbollsklubben AIK tagit emot minst 12 miljoner kronor från säkerhetsbolaget Skyddsteknik, som just nu utreds för omfattande ekonomisk brottslighet. Pengarna som förts till AIK kommer från ett misstänkt bedrägeri.

Men AIK:s VD Thomas Edselius säger att han varken hört talas om Skyddsteknik eller att de skulle ha tagit emot tolv miljoner kronor från det bolaget.

– Nämen det är mycket pengar och det är mycket pengar i ett bolag som AIK så att ... det skulle verkligen vara något som stack ut om vi skulle få det på någon typ av sponsring, bidrag alltså det borde jag känna till, men ja, nej, jag känner inte till det, säger Thomas Edselius.

Under hösten 2009 skickade företaget Skyddsteknik tolv miljoner kronor till AIK. Det skedde vid tre tillfällen, ett i början av augusti 2009 på tio miljoner kronor och ytterligare två på varsin miljon i oktober samma år.

Det har P4 Radio Stockholm bekräftat genom flera källor med mycket god insyn i både Panaxias och Skyddstekniks verksamhet, inspelade telefonsamtal mellan höga chefer inom Panaxiakoncernen och genom både hemliga och offentliga dokument. Men även konkursförvaltaren i Skyddsteknik, Stefan Christensson, bekräftar våra uppgifter.

– Jo, det är riktigt, Skyddsteknik Sverige så har det ju skett transaktioner framförallt under 2009 då med närstående bolag men även då AIK. Ja,det är bland annat när det gäller AIK är det ganska stora belopp då överstigande tio miljoner kronor.

När har det skett?

– Sensommaren, hösten 2009, säger Stefan Christensson, konkursförvaltaren i Skyddsteknik.

I inspelade telefonsamtal som P4 Radio Stockholm kommit över pratar en före detta styrelseledamot i Panaxia med en kollega om just dessa 12 miljoner kronor som gått till AIK. Bakgrunden i samtalet är att en hög vd inom Panaxiakoncernen ska på förhör hos Ekobrottsmyndigheten för olika ekonomiska brott.

– Grov ekonomisk brottslighet, bokföringsbrott och hela den här skiten. Alltså pengar som har kommit och som har gått till Panaxia, förstår du?

– Ja...

– Bland annat tolv miljoner till AIK liksom. Nämen alltså det det så sjukt det här så att det...,  säger den före detta ledamoten i Panaxias styrelse.

Även en annan hög chef i Panaxiakoncernen pratar på inspelade telefonsamtal om att pengar från bedrägerierna skickats till bland annat AIK.

– Det som har gått direkt, det är Panaxiabolag, det är till dig och det är till AIK.

Under flera år finansierade Panaxia sin verksamhet delvis genom misstänka bedrägerier i en omfattande skala med så kallade värdeväskor, det framgår av Panaxias förvaltarberättelse.  De påstådda bedrägerierna gick till så att Panaxia sålde tusentals värdeväskor som inte existerade förutom på papper till Skyddsteknik.

Skyddsteknik leasade i sin tur ut de här påhittade värdeväskorna till finansbolag och fick på så sätt tiotals miljoner kronor av finansbolagen. Konkursförvaltaren i Panaxia har bekräftat att tusentals av dessa värdeväskor aldrig existerat och dessutom belånats flera gånger till olika finansbolag.

I Panaxias förvaltarberättelse som nyligen lämnades in skriver konkursförvaltaren att leasingbolag "framställt anspråk avseende totalt 4067 säkerhetsväskor. Av dessa har endast 745 st. (drygt 18 procent) identifierats som leasingegendom"

De misstänka bedrägerierna utreds för nävarande av Ekobrottsmyndiheten.

Under 2009 genomförde flera Skyddsteknik flera stora misstänka bedrägerier med värdeväskor för närmare 70 miljoner kronor. 

Den 27 juli 2009 genomförde Skyddsteknik just en sådan stor affär med värdeväskor för över 27 miljoner kronor, enligt fakturor utställda av Skyddsteknik till Siemens Financial Services AB.

Elva dagar efter den här affären skickade Skyddsteknik tio miljoner kronor raka vägen till ett bankkonto som tillhör AIK Fotboll AB. Skyddsteknik genomförde ytterligare en sådan affär med samma antal väskor och samma summa pengar, över 27 miljoner, den 5 oktober 2009, enligt fakturor utställda av Skyddsteknik till samma finansbolag.

Thomas Edselius som varit VD för AIK i 14 månader säger att han inte känner till att AIK tagit emot 12 miljoner från SKyddsteknik. 

–  Alltså skickades pengar, i form av typ någon sponsring eller.. det inget jag känner till. Och vi har inte fått några pengar från någon bolag bara sådär rakt av. Det kan ha varit någon spelaraffär, men återigen, jag känner inte till bolaget, så jag kan inte svara på det.

Granskning av Panaxia

Här hittar du P4 Radio Stockholms samlade granskning av#link=348201#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".