Stockholm

Våldtäkt i Nacka kan klaras upp efter sex år - bugg i polisens system försenade utredningen

"Väldigt olyckligt"
1:59 min

Ett våldtäktsfall i Nacka kan komma att klaras upp, efter att man upptäckt en bugg i datasystemet hos Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Ytterligare sju olösta våldsbrott kan komma att lösas.

Buggen har gjort att DNA från en stor mängd personer inte kunnat kopplas ihop med olika brott - och det har försenat våldtäktsutredningen i Nacka med hela 6 år, det skriver tidningen Mitt i Nacka.

Det var 2006 som en ung kvinna anmälde att hon våldtagits av en taxichaufför i ett skogsområde vid Nacka sjukhus, men trots att mannen strax efter begick ett nytt brott upptäcktes han inte i registret förrän 2012.

SKL fick i det första fallet DNA från sperma, och några månader senare hamnade chaufförens dna på nytt i SKL:s register när han greps misstänkt för misshandel. Men trots dna från två olika brottstillfällen blev det alltså ingen träff i registret.

Buggen i datorsystemet har gjort att 1 300 personer i SKL:s register inte har kopplas ihop med dna från brottsplatsen.

Förutom våldtäktsfallet kan alltså även sju andra våldsbrott, varav fyra våldtäkter och ett rån, komma att klaras upp i och med upptäckten, skriver Mitt i Nacka.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".