Ekobrottsmyndigheten: AIK kan ha gjort sig skyldig till brott

"I så fall kan de vara ett bokföringbrott"
1:39 min

Ekobrottsmyndigheten uttalar sig för första gången om turerna kring fotbollsklubben AIK och om de pengar klubben fått från det bedrägerimisstänkta företaget Skyddsteknik. Chefsåklagare Katarina Ringertz på Ekobrottsmyndigheten säger att ett bolag alltid måste ha koll på var pengarna kommer i från och oavsett vad AIK kände till om transaktionen kan klubben gjort sig skyldig till brott.

- När det kommer in pengar i ett företag så ska det bokföras på det konto där det kommit in och för alla transaktioner som sker i ett bolag så ska det finns ett underlag i form utav verifikation till bokföringen, det kan vara kontoutdrag i det här fallet, att det ska stämma överens med de avtal man har, säger chefsåklagare Katarina Ringertz.

P4 Radio Stockholms granskning visar att AIK hösten 2009 tog emot minst 12 miljoner kronor från företaget Skyddsteknik.

AIK:s ledning har gett motstridiga besked om pengarna - AIK:s vd bekräftade i veckan att klubben tagit emot pengar från Skyddsteknik, bara för att några timmar senare inte vilja kommentera. Annela Yderberg, vd i AIK när klubben tog emot pengarna 2009, har däremot sagt att AIK aldrig gjort några affärer med Skyddsteknik.

Om AIK ändå tagit emot pengar från Skyddsteknik utan att ha avtal med dem och utan att bokföra avsändaren korrekt, då kan klubben ha gjort sig skyldig till bokföringsbrott, det säger chefsåklagare Katarina Ringertz.

- Jämför själv med att det kommer in pengar på ditt konto, rimligen så ser du att det här är pengar du inte vet om. Då kan man ju förutsätta att du kontrollerar vad det är för pengar. Det är det som ska framgå av bokföringen, varifrån pengarna kommer ifrån.

- Och om det inte gör det?

- Ja, då kan det i så fall vara ett bokföringbrott om det har tillräcklig inverkan på bokföringen.

Men samtidigt säger chefsåklagare Katarina Ringertz att AIK i dagsläget inte är brottsmisstänkta.

- Med att man är föremål för en förundersökning så menar jag att man är brottsmisstänkt. AIK är inte brottmisstänkta i det här läget, nej. Att de får pengar från ett annat bolag är i sig inte någonting som gör att vi startar en förundersökning men däremot konkursförvaltaren i det bolaget i Skyddsteknik tittar på dem transaktionerna så kan det ju komma fram någonting den vägen, säger chefsåklagare Katarina Ringertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".