Villaägarna måste hålla efter sina häckar enligt kommunerna. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Stockholms län

Villaägare kan tvingas betala vite om de inte håller efter sina häckar

Byggnadsnämnden kan utföra vite"
1:21 min

Flera kommuner har i villaområden problem med häckar som skymmer sikten. Problemen är så stora att de nu uppmanar villaägarna att klippa dem för att förhindra olyckor.

I första skedet uppmanar kommunen villaägaren att klippa häcken för att förbättra sikten - men det kan även bli böter och tvångsklippning.

Kommunen kan kräva vite om husägaren inte åtgärdar växtligheten och det kan i vissa fall bli frågan om tvångsklippning enligt Michael Bjartorp på Nynäshamns kommun.
- Man bör föröka hålla låga häckar. Om häcken växer över trottoaren har vi rätt att kapa den, för då växer det över kommunal mark, säger han.

Problemen finns på fler håll i länet - och även i Nykvarn ser kommunen gärna att en del häckar längs gatorna kunde vara bättre klippta för att öka säkerheten menar Lena Ramdani på Nykvarns kommun.
- Om jag går och tittar i vissa hörn och korsningar är det ganska frodigt - och det finns exempel där grenar hänger över både kör- och gångbana. Vi har tidigare år lagt brev i brevlådan hos de vars buskar eller tyrd sträcker sig över gångbanan och bett dem hålla efter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".