Operahögskolan är en av de skolor som nu ska gå samman med andra konstnärliga lärosäten. Här en bild från Kungliga Operan i Stockholm. Foto: Leif R Jansson /Scanpix.
KULTUR

Ny konstnärlig högskola i Stockholm

I januari får Stockholm en ny konstnärlig högskola - Stockholm University of arts. Tre av Stockholms sex konstnärliga högskolor får sammanlagt 40 miljoner kronor av regeringen för att gå samman i ett nytt lärosäte. I januari går Stockholms dramatiska högskola ihop med Dans och cirkushögskolan och Operahögskolan.

Målet är att stärka den konstnärliga forskningen och få examensrätt på forskarnivå.

Bo Erik Gyberg är rektor för Stockholms dramatiska högskola är positiv till sammanslagningen:

- Jag tror det kommer mycket spännande ut av det här. Det blir som ett slags kraftbatteri, en miljö som verkligen påverkar och gynnar utvecklingen av konstarterna, säger han till Sveriges Radio.

En vinst för skolorna med att gå samman är att de tillsammans blir tillräckligt stora för att få examensrätt. Men tre konsthögskolor ställer sig utanför. Konstfack, Kungliga Konsthögskolan och Kungliga Musikhögskolan.

Måns Wrange rektor på Kungliga konsthögskolan säger till Sveriges Radio att han tror att sammanslagning kan skada oberoendet och ge mer administration.

-Tittar man i Storbritannien och Skandinavien så har det ju skett en hel våg av sammanslagningar. När jag pratar med mina kollegor i andra länder hör jag nästan bara om negativa konsekvenser av sammanslagningar. Sammanslagningarna har skett av andra skäl än konstnärliga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".