Daniel Andersson och hans barn sitter i köket. FOTO: Fabian Asserbäck Sveriges Radio
TYRESÖ

Smällare vid lekplats i Tyresö oroar föräldrar - bombtekniker undersökte platsen

Boende: "Känns overkligt"
1:37 min

Det har den senaste tiden varit flera incidenter i Trollbäcken i Tyresö med vad som enligt polisen sannolikt är hemmagjorda smällare. Bland annat i närheten av en lekpark. Daniel Andersson, och andra boende i området är oroliga.

– Härom kvällen, natten till söndagen så small det till ordentligt här i vår lekpark. När man gick dit och tittade så låg det en plastbehållare kvar.

Daniel Andersson hade precis nattat barnen när man hörde en kraftig smäll på lekparken precis utanför huset. Han ringde polisen som i sin tur tillkallade bombtekniker.

– Alltså man tycker det känns lite overkligt. Händer det verkligen här? frågar sig Daniel Andersson

Polisen säger att det sannolikt rör sig om hemmagjorda smällare som unga själv tillverkat.  Den senaste tiden har man flera incidenter runt om i Trollbäcken.

– Det är ju något som uppstår till och från. Det är ju ungdomar som tillverar egna saker som man vill smälla och kanske till och med spränga, säger Albin Näverberg på polisen i Stockholm.

Man har ingen misstänkt idag men Albin Näverberg menar att det är lätt för ungdomar att hitta recept på nätet på hur man tillverkar smällare och att fenomenet delvis kan förklaras med att regler för smällare och fyrverkerier har skärpts. Det är helt enkelt svårt för unga att få tag på.

– Det är en del ungsomar som tillverkar egna bomber då istället, säger Albin Näverberg.

För två år sedan i Sköndal skadades en fyra årig flicka allvarligt efter att hon plockat upp en hemmagjord bomb vid en lekplats. I Tyresö har ingen skadats men Daniel Andersson tycker att det som har hänt känns obehagligt. 

– Busstreck i sig har jag inga problem men när det görs på en sån plats som en lekpark som ens barn leker på varje dag på då känns det lite obehagligt. Dessutom när det ligger saker kvar som barnen kan plocka upp springa iväg med.

Fabian Asserbäck/P4 Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".