1 av 2
AIK:s pengar från Skyddsteknik gick bland annat till Luxemburg. Arkivfoto: Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik.

Hit gick AIK:s pengar från Skyddsteknik

"Klassisk transaktion som är väldigt intressant"
3:13 min

P4 Radio Stockholm kan i dag avslöja vart pengarna tog vägen som fotbollsklubben AIK fick från säkerhetsbolaget Skyddsteknik.

Av de tolv miljoner kronorna gick fem miljoner vidare till ett bankkonto i Luxemburg, fem miljoner användes till ett spelarköp och två miljoner var ett lån.

Jochum Söderström är före detta chef vid Finanspolisen och säger att det finns flera omständigheter runt de här transaktionerna som kan peka på penningtvätt.

– Stora jämna belopp som på kort tid flyttas mellan konton är ju en klassisk transaktion som är väldigt intressant att titta på, säger han.

Att titta på ur vilken synpunkt då?

– Ur ett penningtvättsperspektiv. 

Under hösten 2009 tog AIK emot totalt tolv miljoner kronor från företaget Skyddsteknik, pengar som kommer från ett misstänkt bedrägeri.

Två miljoner kom senare, men den första transaktionen var på tio miljoner kronor – visar en verifikation från AIK:s bank.

Vid den här tiden hade AIK avtal med ett annat företag, Laccord. Laccord skulle finansiera ett spelarköp på strax under fem miljoner kronor

Men i stället för fem miljoner kronor fick AIK alltså tio miljoner – och i stället för från Laccord, som klubben hade avtal med, kom pengarna från Skyddsteknik.

Jochum Söderström säger att det dubbla beloppet borde ha väckt misstankar hos AIK.

– Det märkliga är väl att man betalat in dubbelt så mycket pengar som det var avtalat och då kan man ju undra om det bara var slarv eller något omedvetet eller om det var något medvetet, säger han.

Kort efter att spelaraffären var klar, skickade AIK vidare de resterande fem miljonerna. På bankverifikationen står det "återbetalning, del av tio miljoner kronor".

Men – pengarna gick inte tillbaka till Skyddsteknik. I stället skickade klubben fem miljoner kronor till ett konto i Luxemburg som tillhör Laccord.

Alltså: AIK fick in tio miljoner kronor från Skyddsteknik, ett företag som klubben säger sig inte haft något avtal med. AIK köpte spelare för nästan fem miljoner och när de resterande fem miljonerna skulle skickas tillbaka, gick de i stället till Laccords konto i utlandet.

Laccords ägare står i dag åtalad för flera ekonomiska brott. Han kontrollerade vid den här tiden också Skyddsteknik, enligt åklagare och andra källor P4 Radio Stockholm pratat med.

Före detta chefen vid finanspolisen Jochum Söderström säger att det naturliga för AIK borde ha varit att skicka tillbaka pengarna till avsändaren, det vill säga Skyddsteknik och inte vidare till Laccord.

– Pengarna borde gå tillbaka till bolaget och eftersom man har skickat fem miljoner för mycket och vill bolaget sedan skicka pengar till Luxemburg till sitt konto där så må det väl vara men att be någon annan att göra det. Det tycker jag verkar vara mycket märkligt och det skulle man behöva titta närmare på varför man valt att göra så och varför AIK har accepterat att skicka pengarna vidare, säger han.

Sveriges Radio har varit i kontakt med flera personer med erfarenhet av utredningar om ekonomisk brottslighet

Många hävdar, precis som Jochum Söderström, att AIK borde ha reagerat på de här omständigheterna.

Varken AIK:s nuvarande eller dåvarande vd har velat kommentera uppgifterna. Men Thomas Edselius, AIK:s nuvarande vd sade i en tidigare intervju med P4 Radio Stockholm, att klubben inte har gjort några fel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".