Gunnar Öhlén Chefläkare Karolinska Sjukhuset

Strokedrabbad man skrevs ut utan att anhöriga kontaktats - försvann spårlöst

"Han var helt medtagen, förvirrad, nedkyld"
1:41 min

En stroke och cancerdrabbad man skrevs ut från Karolinska sjukhuset och försvann spårlöst, anhöriga har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Anna, nära anhörig till patienten Anders, blev chockad när hon fick beskedet av sjuksköterskan att Anders hade blivit utskriven.

– De hade ställt honom vid ingångsporten med hans cellgift mot prostatacancer i en soppåse, utan varken transport eller ringt någon anhörig. Han hade inget busskort att åka på, inga hemnycklar, plus att han inte visste var han befann sig någonstans, säger Anna.

Polisen letade efter Anders i hela Stockholms området och efter sju timmar återfanns han vid Karolinska sjukhuset.

– Han var helt medtagen, förvirrad, nedkyld - det hade regnat hela eftermiddagen - och visste inte var han var någonstans. Det var tur att min svåger åkte till sjukhuset den fredag annars hade han legat ute hela kvällen.

Enligt Gunnar Öhlen, chefsläkare på Karolinska sjukhus, är man noga med att inte kränka patienternas integritet. Därför kan det bli svårt att göra rätt bedömningar, tycker han.

– Det är svåra bedömningar, det handlar om patienternas integritet. Hur mycket ska vi fråga, säkerställa, kontrollera? säger han.

Men Anders försvinnande kan ha orsakats av personalens oaktsamhet; ordinarie och erfaren personal hade hand om hans utskrivning, patientarmbandet satt kvar runt handleden och ingen anhörig blev kontaktad. Gunnar Öhlen beklagar det inträffade.

– Trots att rutinerna följs så kan det svikta i omhändertagandet. Jag beklagar det djupt men vi fortsätter att arbeta med att vidareutveckla våra rutiner och säkerställa ett större engagemang av närstående, säger han.

Anna och Anders heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".