När du snabbt behöver hjälp av polis, brandkår eller ambulans ringer du numret 112 till SOS Alarm. Det är ett företag som ägs gemensant av staten, landstingen och kommunerna. Foto: Janerik Henriksson på Scanpix.

SOS Alarm bryter mot avtal - larmsamtal besvaras inte av sjuksköterskor

Brist på sjuksköterskor hos SOS Alarm gör att nödsamtal från Stockholmsområdet till 112 i stället besvaras av larmoperatörer. Detta trots att Stockholms läns Landsting har avtal med SOS Alarm om att samtalen ska besvaras av sjuksköterskor.

Janne Kautto ordförande för riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor säger till SVT:s Rapport att man riskerar att utsätta patienterna för fara på grund av felbedömningar. Landstinget planerar nu att utdöma vite mot SOS Alarm.

I Skåne handlar det om ett vitesbelopp på 1 000 kronor för varje timme en specialistsjuksköterska saknas. Även landstingen i Stockholm och Östergötland planerar att utdöma vite.
- Då får det bli så, vi får ta den diskussionen efter sommaren för att se hur stor vitena blir, säger Sverker Petersson på SOS Alarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".