Så ska du göra när du blir fästingbiten

Smittskydd stockholm
5:07 min

Tidigare idag talade P4 Radio Stockholm med smittskydsläkare Åke Örtqvist, angående vad man ska göra om man blir fästingbiten (hör ljudklipp).

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Stockholms Läns Landsting har förövrigt utfärdat en lista med tio tips i kampen mot fästingarna.

1. Den som vistas mycket i Stockholms skärgård eller är ute i naturen i kustområden bör vaccinera sig mot TBE. TBE-vaccin kan ges till barn från ett års ålder.

2. Kontakta Vårdguiden.se om du har frågor om fästingar, TBE, borrelia el...ler vaccin.

3. Har du börjat vaccinera dig? Kom ihåg alla doser. Grundvaccinationen består av tre doser det första året. Är man över 60 när man påbörjar vaccinationen blir det fyra doser första året. Efter tre år tar man en ny dos och därefter påfyllnadsdoser var femte år oavsett ålder.

4. Se upp var du går. Fästingar trivs bäst i fuktig gräs- och buskvegetation.

5. I fästingrika miljöer är tät klädsel viktig. Stövlar och långbyxor, med byxbenen nedstoppade innanför stövelskaften, och en skjorta, nedstoppad innanför byxlinningen, ger bra men inte fullständigt skydd.

6. Kontrollera kläderna ofta och borsta bort eventuella fästingar. Torktumla kläder för att snabbt avdöda fästingar.

7. Efter vistelse i fästingområde, inspektera hela kroppen, särskilt håriga delar. På barn fäster sig fästingarna ofta på huvudet, speciellt vid öronen och i hårfästet. Duscha, eller bada och kamma håret.

8. Har en fästing bitit sig fast i huden bör den tas bort så snart som möjligt, helst med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare. Fatta tag om fästingens mundelar långt in mot din hud och dra rakt ut. Vrid inte fästingen när den dras ut, det kan göra att mundelarna bryts loss och fastnar i huden. Används en fästingborttagare följ instruktionerna för den.

9. Om inte hela fästingen kommer ut– vänta några dagar, så uppstår en liten inflammation, då kan man ofta enkelt lyfta ut kvarvarande delar med pincett eller nål.

10. Kontrollera huden en tid efter ett fästingbett. Om en påtaglig rodnad uppstår på bettstället inom några veckor eller om den bitna får feber eller huvudvärk eller känner sig sjuk efter bettet, ring Vårdguiden på telefon, 08-320 100, eller gå in på Vårdguiden.se för att söka läkare. Den lilla rodnad som ofta uppstår i anslutning till fästingbettet är dock vanligen ofarlig och kräver inte penicillinbehandling.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".