1 av 5
Daniel Pulido arbetar i verkstan med skulpturer som sedan ska målas. Foto: Alberico Lecchini. SR International.
2 av 5
Fritidsledaren Sam Hydara målar en skulptur. Foto: Alberico Lecchini. Sr International.
3 av 5
Arbete och diskussioner pågår hela eftermiddagen på Jordbros torg. Foto: Alberico Lecchini. Sr International.
4 av 5
Daniel Pulido och Flavio Astudillo samarbetar i verkstan. Foto: Alberico Lecchini/ SR International
5 av 5
Modell i papper och trä över torgets framtida utsmyckning. Foto: Alberico Lecchini. SR International.
Haninge

Konstprojekt som engagerar många i Jordbro

3:32 min

Ett konstprojekt där medborgarna tillsammans utsmyckar sin stadsdel pågår just nu i Jordbro i Haninge kommun - lett av den kände muralmålaren Daniel Pulido från Nicaragua. KollosalKonst heter projektet.

Två av de entusiastiska deltagarna är de 17-åriga tvillingarna Mbo och Mpea.

– Jag gillar att måla och jag tänkte få det här gjort och hjälpa till med lite grejer, säger Mbo.

– Ja, jag ville vara med och göra det fint. Jag måste göra det, säger Mpea och de fortsätter måla.

Det är eftermiddag och ungdomarna och barnen anstränger sig för att bli klara med sin egen uppgift. Flera färgburkar på ett långt bord samt några skulpturer och tavlor finns utspridda på Jordbro torgs norra sida vid Kulturhuset. Folk går förbi och tittar på den aktivitet som under fem veckor ska avslutas med en stor fest på torget och Kulturhuset.

Det är Jordbro VärldsOrkester som har bjudit in den nicaraguanske muralmålaren Daniel Pulido för att leda måleriprojektet i samverkan med Jordbro Kultur- och föreningshus där han håller en öppen verkstad. Finansiering kommer från olika offentliga och privata organisationer.

Daniel Pulido säger att arbetet är kollektivt med folk som tycker att det är roligt och kreativt att samverka för att omvandla Jordbros centrum som måste förnyas och renoveras.

– Ja, tanken är att skapa ett kollektivt uttryck i detta område. På något sätt ett försök att slå sönder myten att konsten bara är för folk som har högre utbildning. Projektet är en sort reflektion för de som är delaktiga i verksamheten för att visa att de har talang och att de kan använda den och utrycka det genom målningen och skulpturen, säger han.

Deltagarnas många olika små tavlor ska sedan sättas samman till flera stora konstverk som ska pryda torget, och även skulpturer kommer placeras ut. Daniel Pulido har också gjort muralkonstverk i andra europeiska städer där han också samarbetade med frivilliga medborgare. Och i projektet KollosalKonst finns det ytterligare en intressant aspekt, säger han.

– Det är även intressant därför att bland deltagarna finns folk från olika nationaliteter med diverse kultur och bakgrund, och alla vill vara med.

Sam Hydara, fritidsledare på Jordbros Ung Träff, medverkar också och tycker att projektet är en möjlighet att vara med på ett annorlunda sommarkollo med barn och ungdomar.

– Precis, som kollo och fritid samtidigt. Och sen är det vuxna med, det kan vara vuxenkollo också! Så ska vi göra skulpturer som vi får måla fritt, liksom egen fantasi, och just nu håller jag på att göra lite eld så det blir lite ljusare i Jordbro, säger han och skrattar.

Och han påminner om att under kravallerna i maj blev en del av Jordbro Centrum vandaliserad och bränd. Därför vill man nu medverka för att området ska bli trevligt och folk ska trivas.

– Vi bygger upp det då och lyfter upp ansiktet på Jordbro och gör det snyggt igen. Och det är vackert och allt är vackert om det kommer från hjärtat. Det är det som vi försöker göra här, säger Sam Hydara, fritidsledare på Jordbro fritidsgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista