Färre i Stockholm verkar ha smittats av borrelia hittills i år, något som kan förklaras av torkan.

Minskning av borreliasmittade i Stockholms län i år

1:33 min

Antalet som smittas av borrelia verkar vara färre i år än vanligt, och en orsak skulle kunna vara torkan. Hans Lindblad som är överläkare på barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge säger att han ser en klar minskning av barn som kommer in med så kallad neuroborrelios.

Nu i juli brukar det vara högsäsong för borreliasmitta. Men i år ser antalet borreliasmittade ut att vara färre än vanligt. Eftersom borrelia inte är anmälningspliktig finns det inget nationellt register över antalet smittade men Hans Lindblad som är överläkare och medicinskt ansvarig på barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge säger att han ser en klar minskning av fall hittills i år.
- I år har vi hos oss behandlat cirka 7-8 barn med neuroborrelios, säger han och uppskattar att mellan cirka 60 barn drabbas av just neuroborrelios varje år i Stockholms län.

Neuroborrelios kallas den typ av borrelia som kan uppkomma när fästingbettet sitter nära hjärnan och det centrala nervsystemet, men denna typ är bara ett fåtal som får. Detta är vanligare bland barn då fästingarna ofta får fäste på hals och huvud hos barn i och med att de är kortare och därmed når gräset högre upp på barnen. Symptomen kan exempelvis vara nack-och huvudvärk, ansiktsförlamning och trötthet. För att undvika borrelia säger Hans Lindblad att det är viktigt att få bort fästingen från huden så fort som möjligt.

Anledningen till att färre verkar smittas av borrelia i år kan vara att det har varit mycket torrt och att fästingarn adärför inte är så aktiva utan kryper ner vid markskiktet och väntar på fukt och att färre därmed blir bitna, enligt Didrik Vanhoenacker, som är biolog på naturhistoriska riksmuset.
– Jag skulle gissa att det är färre som blir bitna så här års än genomsnittligt, för när det blir för torrt så brukar de bli passiva, de kryper ner och gömmer sig i markskiktet, sitter längst ner i gräset för att inte torka ut så är dom inte på jakt utan gömmer sig i väntan på fukt, säger han.

Trots att var fjärde fästing bär på borrelia så är risken för borreliaöverföring från fästing till människa låg enligt den nationella fästingstudien Stingstudien. Anledningen är att borreliabakterierna finns i fästingens tarmkanal och att det dröjer innan fästingen överför bakterierna. Det innebär att ju snabbare du får bort fästingen, desto större chans har du att undkomma smittan.

Drygt 10 000 fall av borrelia i hela Sverige per år är en ungefärlig siffra som Smittskyddsinstitutet uppskattar. Det är ofta värre för vuxna än barn att smittas av borrelia, då det i vuxnas fall kan leda till kronisk borrelia vilket är mycket sällsynt hos barn, enligt Hans Lindblad, överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Borrelia kan behandlas med antibiotika. En obehandlad sjukdom brukar i regel självläka, men hos en del kan bestående skador uppstå, bland annat i huden och i centrala nervsystemet i hjärnan. Det finns ännu inget fungerande vaccin mot borrelia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista