Stockholms central. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kollektivtrafik

Stort IT-problem avhjälpt - men fortfarande störningar för resenärer

"Jag hoppas att tusen kronor räcker"
0:44 min

Flera svenska bolag, bland annat SJ, Posten och Storstockholms lokaltrafik (SL), drabbades i morse  av stora IT-störningar. SL räknar med att det resten av trafikdygnet kan vara problem med att köpa biljetter, och att skyltar kan visa fel. Lovisa Åbom på SL:s presstjänst säger att hon inte varit men om någon så här omfattande IT-störning tidigare.

Både hemsidor och appar slogs ut under flera timmar, och kunderna kunde inte köpa biljetter, få trafikinformation eller spåra sina paket.

Vid lunchtid på fredagen kom IT-företaget Evry, som sköter driften av de drabbade hemsidorna, med beskedet att felet var åtgärdat, men fortfarande vid 14:30-tiden låg SJ:s hemsida nere, och även inom SL-trafiken var det problem med biljettförsäljning, även om SL:s reseplanerare började fungera igen.

Problemen i systemen har varit stora och pågått sdan tidigt i morse och vår reporter Ricardo Garcia träffade Håkan Josefsson och Malin Wallgren som hoppades komma iväg till Göteborg från Stockholms central vid lunchtid.

– Eftersom systemet ligger nere sa de att vi kan lösa biljett på tåget, men den person vi pratade med visste inte priserna, så jag får chansa nu och ge Malin en summa som jag tror ska räcka, säger Håkan Josefsson.

Tusen kronor, kan det räcka?

– Jag hoppas det, men jag känner mig osäker på det. 

Själva tågtrafiken ska gå normalt, enligt SL och SJ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".