STOCKHOLMS LÄN

Fler drunkningsolyckor i länet än förra året

1:12 min

Under juni och juli i år har hittills sex personer omkommit genom drunkning i Stockholms län, det är dubbelt så många än förra året under samma tid. Men enligt Calle Jonsson, chef för Sjöpolisen i Stockholm är ökningen inte konstig.

– Att det har skett fler i år är inte så konstigt i och med att vädret har varit extremt fint, det har varit mycket mycket folk på varenda badplats. Men fortfarande är vattnet förhållandevis kallt och många kanske underskattar sin förmåga att kunna simma och ger sig också ut på djupare vatten, det säger Calle Jonsson, chef för Sjöpolisen i Stockholm.

Hittills i Stockholms län har under juni och juli sex personer omkommit genom drunkning, enligt Svenska Livräddningssällskapets preliminära siffror. Under samma tid förra året drunknade tre personer och året innan, 2011 drunknade fyra.

Men att drunkningsolyckorna redan är dubbelt så många än förra året är inte konstigt, säger Calle Jonsson, chef för Sjöpolisen i Stockholm.

Det betydligt fler som badar vid badplatserna i år än förra. Den varma lufttemperaturen håller i sig och soligt väder lockar fler till bad, det säger Calle Jonsson som tycker det är viktigt att man inte badar ensam och när man väl badar ska man vara medveten om hur djupt det är. För även om det är varmt i luften kan det vara väldigt kallt i vattnet och det kan förvåna många.

– Mycket beror på väder och vattentemperaturer, det är nog de två saker som betyder mest när det gäller att man drunknar i samband med badplatser, det säger Calle Jonsson, chef för Sjöpolisen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista