Homosexuella har fått gifta sig sedan maj 2009.

Många homoäktenskap i Stockholm

1:36 min

Nästan hälften av alla som gifte sig med en person av samma kön förra året bodde i Stockholms län. Det gör Stockholm till det länet med störst andel samkönade äktenskap i Sverige.

– Jag tror att det kan bero på flera olika faktorer. Men delvis kan jag tänka sig att man som medlem i en minoritetsgrupp har lättare att hitta likasinnade i en större stad. Säger Kristin Arthur ordförande på RFSL i Stockholm

Stockholm verkar vara en populär gaystad. 230 samkönade äktenskap, hälften av alla som ingicks förra året skedde i Stockholm och det trots att bara en en femtedel av Sveriges befolkning bor i länet.

Stockholm sticker också ut på en annan punkt. Det är dubbelt så vanligt bland just homosexuella män att gifta sig i Stockholm.  Överlag i Sverige så är homosexuella kvinnor överrepresenterade bland de som ingår ett samkönat äktenskap men i Stockholm är det jämlikt. Det kan helt enkelt bero på att det bor många homosexuella män här.

– Det finns större utrymme i storstäder att vara normbrytande. Och det är kanske därför det har samlats homosexuella män i storstäder som Stockholm eller Göteborg, säger Kristin Arthur.

En av dem som flyttat till stan är Philip Berlin och tycker det är bra stad att vara gay i.

– Jag upplever att Stockholm är en väldigt öppen stad. En tolerant stad och man känner sig trygg. Man kan liksom hålla hand och såna banala grejer, berättar Philip Berlin.

Philip valde att som 17-åring flytta från Västerås till stan och menar att det här är vanligt.

– Jag träffar ganska mycket gay killar som kommer från småstader som har haft en längtan efter storstan för att träffa jämlika, berättar Philip Berlin.

Fabian Asserbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista