Foto: Scanpix
STOCKHOLM PRIDE

Flera par väntas gifta sig under Stockholm Pride

1:43 min

I morgon drar Stockholm Pride igång och årets tema är familj. Med anledning av det väntas flera par gifta sig under festivalen. Det kommer att ske inne på pride området, men även i Jacobs kyrkan i centrala Stockholm där möjligheten till drop-in vigselar kommer finnas under veckan.

– Det är ju många som kommer hit, och kanske många som har funderat på att gifta sig men det har inte blivit av. Och nu när man har varit borta från familjen och så kan man kanske göra det lite enklare, säger domkyrkokaplan Kristina Ljunggren.

Allt du behöver är rätt papper och det kanske svåraste, rätt partner, men sen är det fritt fram att gifta sig. Temat på årets Pride är alltså familj och frågan är extra aktuell i år med tanke på ett flera länder, bland annat Frankrike och Storbritannien, tillåtit samkönade äktenskap.

Kritiker har ofta använt just Sverige som ett skäckexempel. Att om man tillåter homoäktenskap kan leda till en kollaps av hela institutionen.

– De argumenten har jag konfronterats med. Men tittar man på data så är det snarare tvärtom, säger Gunnar Andersson, professor i Demografi på Stockholms universitet.

I en studie han gjort visade det sig att äktenskapen minskade i Sverige under 70 och 80-talet.

– Men under senaste årtiondet efter man introducerade registrerade partnerskap så har det varit en uppåt gående trend i klassiska hetero äktenskap. Så om det finns ett samband så är det tvärtemot, förklarar Gunnar Andersson.

Sedan 2009, när lagen om samkönade äktenskap trädde i kraft har antalet gifta legat stabilt. Förra året gifte sig totalt 100 000 svenskar, av dem gifte sig cirka tusen personer med någon av samma kön.

Kristina Ljungren hoppas att de kan bli fler och för henne är det en självklarhet att viga homo-par.

– Eftersom det ibland finns lite motstånd är det faktiskt vår skyldighet. För oss här i vår församling så tycker vi att det är en självklarhet och gör det med varmt hjärta och varm hand. Jag hade en samkönad vigsel senast i lördags här i Jacobs, säger Kristina Ljunggren.

Reporter Fabian Asserbäck
P4 Radio Stockholm
fabian.asserback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista