Igår hissades regnbågsflaggan runt om i Stockholm, när Pridefestivalen invigdes. Arkivfoto: Scanpix.
Stockholm/Moskva

Nätupprop för att hissa Prideflaggan i Ryssland

3:36 min

Hissa regnbågsflaggan på svenska ambassaden i Moskva. Det kräver en grupp på Facebook som snabbt har fått över 25 000 deltagare. Under senare år har intoleransen mot homosexuella ökat i Ryssland.

Homosexuella i Ryssland har under senaste tiden stött på hårt motstånd. I slutet av juni undertecknade president Vladimir Putin en anti-gay lag som förbjuder utländska besökare att öppet visa sin homosexualitet.

Lagen har tidigare enbart gällt ryska medborgare och innebär även att det är förbjudet att vifta med regnbågsflaggen och öppet stödja homosexuellas ställning i samhället.

Den som bryter mot lagen riskerar fjorton dagars fängelse och utvisning ur landet.

– Jag satt hemma och såg på tv-bilder hur hbt-personer behandlas i Ryssland. Jag blev förtvivlad och ledsen och tänkte att det ju måste finnas något som vi kan göra för att visa att vi ser dom, att vi tänker på dom, att vi arbetar för dom, säger Rickard Söderberg som startade nätuppropet i lördags.

-- Och då är ju det allra enklaste att hissa den viktigaste symbolen för männskliga rättigheter och frihet på den svenska ambassden.

Uppropet på Facebook har snabbt fått ett otroligt genomslag. HBT-organisationer i Ryssland har hört av sig till Rickard Söderberg och uttryckt sin uppskattning. Nu är han dessutom inbjuden till Utrikesdepartementet i Stockholm på ett möte.

– För mig är det inte viktigt att det sker imorgon, men att det händer någon gång, säger Rickard Söderberg.

Men om svenska ambassaden skulle hissa regnbågsflaggan skulle det kunna bryta mot rysk lag. Utrikesdepartementet utreder just nu frågan, men har inga klara svar om regnbågsflaggan kommer hissas eller ej.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista