BOSTAD

Känsliga uppgifter registreras hos kommunala bostadsbolag i Stockholms län

Flera kommunala bostadsbolag i landet registrerar känsliga uppgifter om sina hyresgäster, trots att det kan bryta mot personuppgiftslagen. I Stockholms län gäller det Huge fastigheter i Huddinge och Sigtunahem i Sigtuna. Det visar SVT:s västnytts granskning.

Att hyresgästen har demens, depression, är synskadad eller missbrukar, det är registreringar som Huge fastigheter i Huddinge har gjort. I deras register påträffades 70 känsliga uppgifter.

Åtta av de elva bolag som SVT:s västnytt har granskat har sparat känsliga uppgifter och oftast har det handlat om hälsotillstånd. Men det har även förekommit skvaller och personliga omdömen, ibland så grova att de bryter mot personuppgiftslagen.

Detta trots att Sveriges allmännyttiga bolag 2006 skrev en överenskommelse om vad bostadbolag får registrera, just för att garantera hyresgästens integritet.

Hos Sigtunahem i Sigtuna har 14 känsliga uppgifter påträffats, som till exempel att hyresgästen har demens. Kicki Björklund vd för Sigtunahem säger till SVT:s västnytt att de inte registrerar sådana uppgifter men att de här ger henne en varningsklocka.

Däremot säger Åsa Hedenberg, vd på Huge fastigheter, att det är hyresgästerna själva som ringer in och berättar.

Efter SVT:s västnytts granskning vill nu Hyresgästföreningen att de kommunala bolagen ska utredas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista