Hyresgäster i Sigtuna och Huddinge har blivit registrerade. Foto: Hasse Holmberg /Scanpix.
LÄNET

Hyresgästföreningen rasar mot registrering

5:09 min

Kommunala bostadsbolag antecknar vilka hyresgäster som är otrevliga, dementa, sjuka och kriminella. Det avslöjas i en granskning som SVT:s Västnytt har gjort. Registreringen bryter mot Personuppgiftslagen, PuL, och Hyresgästföreningen är mycket kritisk.

Spelberoende, langar alkohol till ungdomar, har handeksem. Det här är exempel på anteckningar som finns registrerade hos bostadsbolag runt om i landet.

SVT:s Västsnytt har granskat elva kommunala bostadsbolag och konstaterar att åtta av dom bryter mot personuppgiftslagen genom att registrera känslig information om sina hyresgäster - som till exempel sjukdomar, hälsotillstånd och gamla brottsuppgifter.

– Jag tycker att det är väldigt förvånande, för det här borde vara allmänt känt, säger Susanna Skogsberg som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

– Tänk dig själv att någon kommenterar din person och så läggs det in i en register. Det kan ju vara väldigt subjektiv uppfattning som registreras, det behöver ju inte ens vara sant. Det kan ju hindra dig att byta lägenhet till exempel.

Åsa Hedenberg är vd för Huge Fastigheter i Huddinge, ett av de bostadsbolag som har ingått i SVT:s undersökning. I Huge Fastigheters register hittades 70 känsliga uppgifter om hyresgästernas diagnoser, till exempel demens, depression, synskador och missbruk.

– Vi för anteckningar för att följa upp kundärenden när till exempel kunder ringer och förklarar varför de inte kan betala hyran och vill ha anstånd, eller så är det kunder som ringer som störningar. Då har vi fått uppgifter från hyresgäster som vi har noterat.

Åsa Hedenberg förklarar att Huge Fastigheter dels har haft dåliga rutiner för att notera de fall där hyresgästen själv godkänt att bolaget noterar information om sjukdomar osv, dels brustit i sitt sätt att formulera den information som kommit in.

– Vi ska ju till exempel inte notera sjudomar, utan bara att det finns en giltig anledning till att hyresgästen inte betalat hyran.

Huge Fastigheter har nu ändrat sina rutiner, säger bolagets vd. De har utbildat sin person i Personuppgiftslagen och gallrat i sina register.

– Vi ber jättemycket om ursäkt för det här, vi ser allvarligt på det här och vi har sett till att rensa bort de här uppgifterna, säger Åsa Hedenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista