Jättelokan blir allt vanligare i Haninge. Foto: Otto Marand/SR

Svårbekämpad jätteloka brer ut sig i Haninge

Jättelokan har blivit ett problem på flera håll i länet. I Tungelsta i Haninge kommun har växten blivit allt vanligare, och det här leder till att annan växtlighet trängs undan. Saften är också giftig och kan ge brännskador i samband med solljus.

Tungelstabon Erik Öhman är besviken på att Haninge kommun inte gör mer för att bekämpa jättelokan:

- Jag är besviken. Det är en väldigt ambitiös plan när man läser på hemsidan, men man ser inget, säger han.

Haninge kommun har tagit fram en bekämpningsplan, men eftersom mellan 80 och 90 procent av de marker där jättelokan växer tillhör privata markägare måste alla hjälpas åt för att bli av med växten, säger Malin Löfgren, kommunekolog i Haninge.

- Kommunen har ju inte rätt att gå in på någon privat markägares mark och hugga ned jättelokor, det går inte. Men när vi har den här bekämpningsplanen kan länsstyrelsen besluta om föreläggande för fastighetsägare som inte utför tillräckliga insatser. Det kan så småningom innebära att kommunen kan bekämpa jätteloka på privata markägares mark och skicka räkningen efteråt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista