Avlidna fattiga får ligga i minneslundar istället. Arkivfoto: Hasse Holmberg /Scanpix.
SÖDERTÄLJE

Kyrkan kritisk mot att fattiga blir utan gravsten

4:17 min

Svenska Kyrkan reagerar starkt mot att Södertälje kommun drar in begravningsstödet för personer med försöjningsstöd. Beslutet innebär att fattiga i Södertälje inte längre får någon gravsten eller någon dödsannons efter sin död. Ett sorgligt beslut, säger diakon Elisabeth Linde.

Personer som lever ensamt och fattigt blir utan gravsten och dödsannons när de dör. Så är det i Södertälje där kommunen vill spara pengar och därför drar in det så kallade begravningsstödet för de södertäljebor som går på försörjningsstöd, det som tidigare hette socialbidrag.

Tidigare bekostades gravstenen av kommunen, men numera får de södertäljebor som inte själva kan betala ligga i omarkerade gravar eller i minneslundar om det inte finns några anhöriga som kan köpa en gravsten.

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S), förklarar vad som ligger bakom det här beslutet.

– Vi har extrema kostnader för försörjningsstöd och bistånd och det påverkar kärnverksamheterna. Det är klart att det inte är roligt att som politiker att ta sådana här beslut, men det måste man göra.

Förra året, när personer med försörjningsstöd fortfarande kunde få en gravsten efter sin död, var det ungefär 50 personer som fick en sten upprest vid sin gravplats.

Genom att skrota begravningsstödet sparar Södertälje kommun ungefär 50 000 kronor om året - en ganska liten summa i jämförelse med de 300 miljoner kronor som går till försörjningsstöd varje år.

Elisabeth Linde, diakon i Södertälje, ifrågasätter politikernas beslut.

– Jag tycker att det här är ett sorgligt beslut. Jag tänker att Södertäljes politiker inte är illvilliga, men det är ett sorgligt beslut. Även den som inte har egna ekonomiska resurser har ju släkt, vänner och anhöriga som sörjer och vill ha en grav att gå till.

– Fattigdomen fortsätter efter döden, säger Elisabeth Linde.

Men är det verkligen rätt att skattebetalarna ska stå för de fattigas begravningskostnader?

– Jag tycker att vi solidariskt ska betala för fattiga.

Det här är begravningsstöd

Socialstyrelsens rekommendation är att det ekonomiska biståndet bör motsvara kostnaden för en begravning i Sverige och i regel inte vara högre än ett halvt basbelopp. Förutom kostnader för det som hör samman med att ta hand om stoftet och begravningsakten, bör biståndet även kunna omfatta kostnad för gravsten med inskription och transport till gravplats i Sverige.

Rätten till bistånd står inskriven i socialtjänstlagen. Ansökan görs till socialtjänsten via den kommun där den avlidne bodde.
Källa: Fonus

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista