Sjöpolisen i Stockholm. Foto: Julia Brynolfsson/SR
STOCKHOLMS LÄN

Sjöpolisens dykare har hjälpt anhörigas sorgearbete

1:40 min

Sedan oktober förra året har Sjöpolisen i Stockholm åtta poliser som dyker i tjänst. Det är dem ensamma om att ha i landet. Sjöpolis Oscar de Soto är en av dykarna, han berättar hur deras arbete i sökandet efter försvunna personer framförallt hjälper anhöriga att snabbare få veta vad som hänt.

– Några av de människor som jag träffar på som saknar sina anhöriga på botten har levt i ett förnekelsestadium. När kroppen kommer upp till ytan då kan hela den biten avslutas och man kan gå in i sorgen, det är nog väldigt svårt innan kroppen kommer upp, säger Oscar de Soto.

I två silverblanka förrådscontainrar, placerade i ett varv på Kvarnholmen i Nacka, finns Oscar de Sotos och de andra sju dykarnas utrustning.

Prydligt upplagt på trähyllor ligger allt från fenor, cyklop som täcker hela ansiktet, parlinor, dykdatorer och knivar. För det krävs mycket utrusning när sjöpolisen dyker. Det ofta mörkt, kallt och obefintlig sikt, berättar Oscar de Soto.

– Som någon sa lite på skämt, fritidsdykare dyker där de vill, yrkesdykare dyker där ingen annan vill. Det kan finnas väldigt mycket farliga saker på botten, det kombinerat med dålig sikt göra att man kan få kryssa fram bland bråte på botten och försöka leta efter de man ska leta efter.

Sjöpolisen i Stockholm är ensamma om att ha egna dykare. Oscar de Soto berättar att tidigare var de tvugna att ta hjälp av privata aktörer, räddningstjänst eller kustbevakning. Det kunde ta veckor att komma igång, till skillnad från idag då de ofta kan dyka redan inom en vecka.

Sen oktober har de haft 25 dykärenden, varav tio har gällt försvunna personer. Tre har hittats, fyra har stigit till ytan och tre är fortfarande försvunna.

Dykverksamheten ingår i ett treårigt projekt, först då kan de verkliga effekterna mätas, men Calle Jonsson, chef för Sjöpolisen, ser redan idag förändringar.

– Den stora effektivitetsvinsten är att vi kan komma igång snabbare, det har gjort att anhöriga inte behöver vänta lika länge och likadant när det gäller tekniska undersökningar och att säkra spår så snabbt som möjligt helt enkelt, säger Calle Jonsson, chef för Sjöpolisen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista