Peter Carlsson. FOTO: JUREK HOLZER / SVD / SCANPIX
Musik

Peter Carlsson årets Cornelis Vreeswijk-stipendiat

"Tänker inte åka taxi och dricka brännvin"
1:21 min

Årets Cornelis Vreeswijk-stipendium på 500 000 kronor går till artisten Peter Carlsson från Dalarna. I över 20 år har Peter Carlsson och bandet Blå grodorna blandat humor med musik.

– Det känns fantastiskt bra, det kan inte bli bättre än så här, säger Peter Carlsson.

"När Peter Carlsson kommer till bygden vill alla vara med. Alla vill höra en blues som får blusen att svettas och en polka som får skjortan att fuktas. ... Peter Carlsson är en chosefri humanist med humor och humör som packar sin ränsel med folkets kärlek, en handfull spelglada blå grodor – och med 2013 års Cornelis Vreeswijk-stipendium på 500.000 kronor."

Så står det i motiveringen till årets Cornelis Vreeswijk-stipendium. Peter Carlsson föddes i Leksand men bor numera i Grycksbo. Han har fått flera stipendier tidigare, men Cornelis Vreeswijk-stipendiet känns extra speciellt

– Det är som att bli adlad nästan inom musiken. Cornelis är en förebild och en fantastisk musiker. Han har nog betytt så pass mycket att det var han som gjorde att jag började spela över huvud taget, säger Peter Carlsson.

Men vad Peter Carlsson ska göra med 500 000 kronor vet han inte riktigt.

– Det är jäkligt mycket pengar. Jag har hållit på och byggt en verksatd här på gården som blev ganska dyr. Men jag måste ju göra någonting roligt med pengarna. Jag tänker inte åka taxi och dricka brännvin, det får bli något vettigt.

Anna Gustafsson - P4 Dalarna
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".