Kim Forstén, Malin Andersson och Malin Hamrin har kommit på idén att låta hunden hjälpa till att städa Stockholm från skräp.. Foto: Björn Lindberg, P4 Radio Stockholm.
Stockholm

Hundar ska snygga upp staden

"Kan säkert plocka upp sin egen bajspåse"
4:57 min

I vår serie "Det skräpiga Stockholm" så har vi nu kommit fram till ett ganska oväntat och annorlunda avsnitt. Det handlar om att låta hunden plocka upp skräpet som ligger på marken.

Det är Malin Hamrin, Kim Forstén och Malin Andersson som ligger bakom den här iden. Tillsammans driver dom dogparkour Sweden och dom har gått ut och uppmanat andra hundägare att lära sina hundar att plocka skräp för att stärka bandet mellan människa och hund och för att få en renare stad.

Malin Anderssons hund heter Kåra. Det är en podenkoblandning, och Kåra kan det här med att plocka skräp.

– Hon kan plocka upp det här glasspappret till exempel, så lägger hon skräpet i min hand så jag kan lägga det i papperskorgen, säger Malin Andersson.

Är det den typen av skräp ni tänker er?

– Vi tänker att dom ska plocka sånt skräp som dom inte kan skada sig på. Alluminiumburkar och sånt kan dom skada sig på, men plast och papper och kartongbitar kan dom utan problem plocka upp.

Påsar med hundbajs, kan dom plocka upp efter sig själva också?

– Hon kan säkert plocka upp sin egen bajspåse om vi har plockat upp det, men det tycker jag att vi människor kan ta hand om istället, säger Malin Andersson.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".