Johan Källman bestals på plånbok och mobil utanför en gayklubb i Gamla stan i Stockholm. Foto: Anna Möller
STOCKHOLM

Homosexuella rånas utanför gayklubbar i Stockholm

1:38 min

Flera homosexuella män har den senaste tiden blivit bestulna på värdesaker på eller utanför gayklubbar i Stockholm.
- Vi är väl i deras ögon lättillgängliga offer, säger Johan Källman som själv blivit av med plånbok och mobil vid två tillfällen utanför en gaybar i Gamla stan.

Gärningsmännen börjar ofta att ragga på sina offer, drogar dem och följer sedan med dem hem från krogen och det är då som värdesaker försvinner. Men situationen kan snabbt bli hotfull om inte raggningsmetoden lyckas. Det fick Johan Källman och hans kompis erfara utanför en gayklubb i gamla stan i stockholm.

Johan Källman säger att de män som kommer fram ofta uppger att de är turister och att de inte pratar svenska. Ett typexempel är att de kommer fram och frågar om tändare och det slutar oftast med att de själ telefon, pengar eller kontokort. Han menar att de flesta av hans kompisar har råkat ut för liknande händelser det senaste året. De har alla polisanmält stölderna men samtliga ärenden har lagts ner i brist på bevis.

Göran Stanton som är polisinspektör i hatbrottsgruppen, Stockholm city, kan inte säga exakt hur många av den här typen av stölder som förekommit den senaste tiden och menar att mörkertalet kan vara stort. Han poängterar att den här typen av stölder inte behöver röra sig om hatbrott. Ofta kan det snarare handla om att homosexuella män är lätta offer då de kanske lättare följer med gärningsmannen från krogen eller inte är benägna att anmäla om de inte är öppna med sin homosexualitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista