Kravallerna i Husby i maj efter att polis skjutit man. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Stockholm

Inget åtal mot polis som sköt ihjäl man i Husby

2:49 min

Det blir inget åtal mot den polis som sköt ihjäl en 69-årig man vid ett ingripande i Husby i Stockholm i våras. Åklagren anser att det handlade om nödvärn och lägger därför ner förundersökningen.

Det är chefsåklagare Eva Finné vid Riksenheten för polismål som idag la ned förundersökningen om en polis som misstänkts för vållande till annans död.

– Förundersökningen läggs ned eftersom det inte längre finns anledning att anta att brott förövats. Det dödande skottet har avlossats i nödvärn, säger Eva Finné.

Händelsen har pekats ut som den utlösande faktorn bakom de oroligheter som sedan följde i flera stockholmsförorter.

Chefsåklagaren baserar sin bedömning på polisens egen berättelse samt teknisk bevisning och bedömer alltså att polisen inte gjort något brottsligt utan handlade i nödvärn.

Den 69-årige mannen och hans fru befann sig i vardagsrummet när piketpolisen kom dit. Mannen hade en kniv. Polisen sprutade pepparspray och kastade en distraktionsgranat i rummet för att separera paret. Hustrun tog sig sedan in i köket.

Därefter tog sig tre poliser på rad fram till dörröppningen till vardagsrummet. Mannen uppmanades att släppa kniven men gör inte det. Piketpolisen kastar in ytterligare två distraktionsgranater. En av poliserna skjuter ett varningsskott i golvet men enligt polisen så går mannen till anfall med kniven. 69-åringen höjer kniven och tar ett steg framåt mot polismannen som står längst fram, säger chefsåklagaren Eva Finné.

Då skjuter polisen det dödliga skottet på en meters håll mot mannens huvudet. Den polis som står som nummer två efter den förste avlossar ett skott mot mannens ben men det skottet missar.

Polisen befarade att hustrun var i fara men enligt henne själv var hon aldrig hotad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista