1 av 2
Bild från Västerbron mot nedslagsplatsen på Långholmen. Foto: Hans Björkman (privat)
2 av 2
Ola Nyman, Thomas Qvarsebo och Hans Björkman Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio

Tjugo år sedan JAS-kraschen på Långholmen

4:52 min

Idag är det tjugo år sedan stridsflygplanet JAS-kraschade på Långholmen mitt i Stockholm. Flera hundratusen människor fanns på plats under Vattenfestivalen och såg olyckan med egna ögon. 

Jag och grabben hade tänkt ställa oss på Långholmen, högt uppe på klipporna men vi hann inte fram pga trafiken så vi ställde oss i Rålis, vid segelsällskapet ungefär. Så kommer JAS och vi ser att planet höjer och sänker nosen, ungefär som den ryska motsvarigheten kunde göra den s.k. Kobran. Men jag tänkte att JAS kan inte göra en sådan manöver. Så ser vi att något skjuts ut från planet, förstod inte först att det var piloten, tänkte att det var en gimmick. Men så ser vi att planet störtar, ser att det från oss sett går ner på Söder vid Västerbron, tänker att herregud, hur många har dött nu. Blir alldeles knäpptyst bland publiken, alla börjar gå därifrån, vi också och går mot bilen och sätter på P4.
Efteråt är jag glad att vi inte hann fram till Långholmen, hade vi gjort det hade vi kanske inte levt idag.
/Åke Svenmarck

Vi stod ute på vår tomt utanför vår villa i Skälby, Järfälla  när planen kom flygande i väldigt lågt på väg in mot Stockholm. Vår dotter som då var fem år utbrister: "Titta ett "störtplan" ! Vi tyckte då att det var lite gulligt och rättade henne snabbt - "Det heter jetplan "
Sen såg vi på nyheterna att jetplanet verkligen störtat , och då kan man ju undra vem som verkligen hade rätt !
/Hälsar EvaMia Sjöberg

Jag hade varit på semesterresa i Rumänien och landat i Göteborg på morgonkvisten. I närheten av Eskilstuna blev jag stoppad i en nykterhetskontroll. Precis när jag skulle ta ett djupt andetag och blåsa bröts radiosändningen för ett viktigt meddelande, som gällde JAS-planet som kraschat. Jag höll på att tappa blåsinstrumentet, men lyckades ändå blåsa i röret. Polisen hörde visst ingenting för han sa bara att "det här ser ju bra ut, det är bara att åka vidare". Men när jag frågade om han inte hörde att det kraschat ett JAS-plan i Stockholm, tittade han på mig med en min som om han tänkte låta mig blåsa en gång till...
/Erkki

Jag såg kraschen från stadsgården. Fattade inte först vad jag såg. Glömmer det aldrig.
/Mvh, Miriam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista