HUSBY

Chefredaktör Rouzbeh Djalaie: Jag har hört flera kräva oberoende utredning av dödskjutning i Husby

"Det här kommer hänga kvar över Husby och Sverige"
1:22 min

Rouzbeh Djalaie, chefsredakör för tidningen Norra sidan är kritisk mot åklagarens beslut att det inte blir något åtal mot den polis som sköt ihjäl en 69-årig knivbeväpnad man i Husby i maj. Det läggs ner eftersom åklagaren kommit fram till att polisen sköt i nödvärn när mannen attackerade. Enligt Rouzbeh Djalaie finns det många personer som vill ha en oberoende utredning.

– En oberoende utredning är krav som fortfarande finns kvar i området bland en del i alla fall, säger Rouzbeh Djalaie.

Vilka skulle kunna ingå i en sådan utredning?

– Det kunde vara utomstående jurister, det kunde vara poliser från andra områden, det kunde vara utländska jurister och poliser. Det här kommer att hänga kvar över Husby och över Sverige, att en 69-årig man sköts av insatsstyrkan. Det kunde ha gått annorlunda.

Många har hävdat att dödsskjutningen av 69-åringen i en lägenhet i Husby var det som startade oroligheterna där. Men Rouzbeh Djalaie tror inte att beslutet idag kommer att leda till nya oroligheter.

– Kravallerna som jag har förstått det funkar inte så att man tänker ok nu har det kommit ett åklagarbeslut, nu sätter vi igång. Det är tillfälligheter, det behövs en gnista igen.

Är inte det här en gnista?

– Nej, gnistan kan vara en praktisk grej. Gnistan var ju polisens agerande när det gäller skotten, sedan var det polisens agerande under själva upploppen första natten. Det är klart att det kan hända saker och ting men om alla håller huvudet kallt så kommer det inte att hända, säger Rouzbeh Djalaie, chefredaktör för tidningen Norra sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".