Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson /Scanpix.
Sigtuna

Sigtuna satsar på sommarskola

1:36 min

Allt färre kommuner erbjuder sommarskola i Stockholms län, men en kommun som går mot strömmen är Sigtuna som satsat på skolundervisning under hela sommaren.

Nu på fredag är det skolavslutning för sommareleverna. 16-åriga Ramid är ensamkommande flyktingbarn, och han har gått sex veckor på sommarskola. Han berättare att det blev enklare att lära sig svenska redan efter halva tiden.

- När man lär sig språket blir det lättare och lättare. Det är jättebra att studera på sommarskolan, säger han.

Sedan statsbidraget till sommarskolor drogs in av regeringen för ett par år sedan har antalet kommuner som erbjuder sommarskola mer än halverats, enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst. Och en rundringning till Stockholms kommuner bekräftar den bilden; av 26 kommuner är det bara 12 stycken som erbjuder skolundervisning på sommaren.

Men en kommun som sticker ut ur mängden är Sigtuna kommun som med sina tre olika skolverksamheter lockat runt 130 elever denna sommar.

Lola Svensson (S) är ordförande för barn och ungdomsnämnden på Sigtuna kommun.

– Det finns vanliga sommarskola för de som vill läsa upp sina betyg, och så förberedelseklasser, samt klasser för ensamkommande flyktingar.

– Hur har ni gjort med er budget för att ha råd med satsningen?

– Vi har tillskjutit ekonomiska medel för att stärka vår barn- och ungdomsförvaltning. Vi har så stor budget så för att klara det här får vi omprioritera. Det är viktigt att den här verksamheten fortsätter, säger Lola Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista