1 av 4
Kafét vid Kanaanbadet kan öppnas nästa år. Foto: Anna Björkman/SR
2 av 4
Kafét vid Kanaanbadet kan öppnas nästa år. Foto: Anna Björkman/SR
3 av 4
Kafét vid Kanaanbadet kan öppnas nästa år. Foto: Anna Björkman/SR
4 av 4
Kafét vid Kanaanbadet kan öppnas nästa år. Foto: Anna Björkman/SR
Stockholm

Kanaans kafé i västra Stockholm kan öppna igen

1:36 min

Efter en flera år lång konflikt mellan kommunen och den tidigare hyresgästen kan det nu bli kafé igen vid Kanaanbadet i västra Stockholm. Förhoppningen är att det anrika kaféet ska kunna öppna nästa sommar, säger Thomas Schilén som är förvaltare på Stockholms fastighetskontor.

– Vi har ju äntligen fått tillträde till den här lokalen och vi kommer nu under hösten göra en besiktning och en inventering av byggnaden, och sedan utifrån den kommer vi att göra en renovering och en ombyggnad av huset.

När kan det bli kafé igen?

– Förhoppningsvis om det går enligt vår plan till säsongen 2014, våren 2014.

Huset där Kanaans Kafé ligger var ursprungligen snusfabrikören Knut Ljunglöfs sommarhus. Det byggdes i slutet av 1800-talet och är k-märkt, det ägs nu av Stockholms Stad och det blev kafé redan på 50-talet.

Men de senaste åren har det varit stängt, och det har varit en rättslig strid mellan staden och den person som drev kaféet. Efter fyra rättegångar och en vända i hyresnämnden är striden nu avgjord, och den tidigare hyresgästen är inte kvar. Thomas Schilén på fastighetskontoret säger att det finns goda skäl att bevara huset.

– Ja, det är ju dels att det är den gamla snuskungen Ljunglöfs gamla sommarbostad sådet har ju ett historiskt värde, så det är ju väldigt viktigt att det finns kvar. Och det ska ju bevaras, det är ju klassat som gult enligt stadsmuséet. Och sedan är det väldigt viktigt för staden att vi har en bra verksamhet ute vid badet där, så att vi kan serva både de som badar och de som rör sig i området.

Hur realistiskt är det att det kan vara kafé där nästa sommar?

– Vi hoppas ju det, sedan vet man ju aldrig med gamla hus när de ska renoveras. Vi kan ju hitta någonting som gör att det förskjuts, men ambitionen är att det ska vara kafé här 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista