John Gerhard, rektor vid Järna Naturbruksgymnasium. Foto: Ricardo Garcia/Sveriges Radio
Södertälje

Efter storbranden på Nibble gård - nu faller domen mot de misstänkta

1:37 min

I mars härjade en förödande brand på Nibble gård i Ytterjärna. Nästa vecka kommer domen mot de fem män som misstänks för branden. Ett 70-tal kor brann inne och trots traumat går livet vidare och gården ska byggas upp.

– Klockan tre på morgonen sprang vi dit men byggnaderna höll redan på att rasa. Istället hjälpte jag till att rädda djuren som hade klarat sig och sprungit in i skogen, säger lantbrukaren Holker Van Der Weyden.

Förutom ladugården fanns det ett mejeri och en lagerbyggnad på Nibble Gård som också brann ner till grunden. Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff; upp till 10 år för en av de män som misstänks för branden på Nibble Gård samt andra bränder i Sörmland.

Domen mot de fem misstänkta männen väcker många minnen till liv hos de drabbade, säger John Gehard rektor på Järna naturbruksgymnasium, en annan byggnad som de åtalade männen också försökte sätta eld på.
– Jag tänker på de sjuttiotal kor som låg där helt brända. Det är klart att domen väcker gamla minnen och många människor kommer att bli berörda igen. Många är fortfarande arga men jag tror att de allra flesta tycker bara att det hela är tragisk, säger han.

Samtidigt finns det en stark vilja bland de berörda att bygga upp en ny Nibble gård så fort det går.
– Vi ska så snart som möjligt återuppbygga gården. Det är en gemensam vision som förenar oss och man kan säga att vi redan gått lite vidare, säger rektor John Gehard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista